Dačić: Prijetnje Hrvatske postaju tragikomične

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Hrvatska ne može spriječiti ulazak Srbije u Europsku uniju.

“Prijetnje da će Hrvatska usporiti europske integracije Srbije su tragikomične. To je suprotno njihovoj odluci Sabora da eurointegracije Srbije neće uvjetovati bilateralnim temama”, rekao je Dačić za “Kurir”. Kako je naveo, umjesto toleriranja govora mržnje i stvaranja antisrpske euforije, bolje bi bilo da se Hrvatska usredotoči kako da i Srbija i Hrvatska žive bolje, kako da dvije zemlje surađuju i imaju bolje ekonomske odnose.

“Lako je svađati ljude, teško je pomiriti ih. S Hrvatskom treba imati čiste račune, hoćeš – nećeš, možemo zajedno graditi dobre odnose, ali možemo i moramo braniti Srbe i Srbiju”, rekao je Dačić.

Hrvatska je reagirala povodom odluke Haaškog suda da presuda Vojislava Šešelja bude izrečena bez njegovog prisustva, jer Srbija nije odgovorila na zahtjev tog suda o vraćanju lidera radikala u haašku sudnicu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske priopćilo je da Hrvatska podržava napore Srbije u približavanju EU, ali da za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima s EU Srbija prethodno mora ispuniti određene uvjete o poštivanju ljudskih prava, posebno manjina kao i punu suradnju sa sudom u Haagu i reformu pravosuđa.

You may also like