Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić rekao je na summitu zapadnog Balkana u četvrtak u Beču da je izbjeglička kriza europski problem, ali EU očekuje da Srbija donosi strategiju za njezino rješavanje. “To je problem Europske unije, ali od nas se očekuje da donosimo strategiju. Donesite je prvo vi”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali i ministri vanjskih poslova zapadnobalkanskih zemalja, zajedno s njemačkim i austrijskim šefom diplomacije, Frankom-Walterom Steinmeirerom i Sebastianom Kurzom.

“Moram tu biti vrlo izravan. Mi nosimo najveći dio tereta”, kazao je Dačić, dodajući da bi otvaranje poglavlja u pregovorima sa Srbijom bio najbolji način pomoći Beogradu da se nosi s ogromnim valom izbjeglica iz Bliskog istoka, Afrike i Azije. Od početka 2015. rekao je, oko 94.000 migranta uglavnom iz Sirije i Afganistana registrirano je u Srbiji. Većina njih želi ići u bogatije europske zemlje, najčešće u Njemačku i Švedsku, prelazeći iz Srbije u Mađarsku, koja za njih predstavlja početak šengenske zone. Mađarska pak na granici sa Srbijom gradi 175 kilometara dugi zid. “Ne treba čekati .. neki drugi datum sljedeće godine. Umjesto da se podižu zidovi, treba otvoriti pristupne pregovore”, rekao je Dačić.

Upozorio je na dramatično stanje u Srbiji i Makedoniji, dodajući da te dvije zemlje sigurno nisu krive za ono što se događa. teinmeier je pak rekao da države zapadnog Balkana moraju poboljšati životne uvjete u svojim zemljama budući da 40 posto izbjeglica koje dolaze u Njemačku dolazi upravo iz tih zemalja. Njemačka ove godine očekuje 800.000 migranta, Austrija 80.000. Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn rekao je u Beču da bi Srbija mogla početi pregovore s Eruopskom unijom vrlo brzo. “Atmosfera je takva da bi morali brzo početi službene pregovore sa Srbijom”, rekao je povjerenik nakon što su Srbija i Kosovo u utorak potpisali četiri povijesna sporazuma.

U utorak su Bruxellesu dvije države postigle dogovor o elektroenergetskom paketu, telekomunikacijskom paketu, formiranju zajednice srpskih općina na sjeveru Kosova, te riješile problem slobode kretanja preko mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici. Srbija je formalno započela pregovore s Europskom unijom, ali još nije otvorila nijedno poglavlje.

Related Posts