Home Europska unija Dačić oštro kritizirao Hrvatsku, nešto manje Bugarsku i EU

Dačić oštro kritizirao Hrvatsku, nešto manje Bugarsku i EU

by Petra Rajković

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić oštro je u utorak napao Hrvatsku, koju optužuje za buđenje ustaštva i ljubomoru prema Srbiji, te nešto blaže kritizirao Bugarsku i Europsku uniju zbog toga što Beograd danas neće otvoriti pregovaračko poglavlje 26 na međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu.

Dačić je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) kazao da su na otvaranje poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi prigovore imale i Hrvatska i Bugarska, ali da te dvije zemlje nisu jedine koje stoje iza blokade.
“Nismo mi naivni. Naprosto ne mogu vjerovati da moćna EU ne može utjecati na Hrvatsku i Bugarsku”, rekao je Dačić, a posebno ga smeta što se u toj Hrvatskoj “svaki dan krše europske vrijednosti”.
Podsjetivši na aferu sa srpskim čokoladicama, Dačić je ocijenio da se u Hrvatskoj obnavlja fašistička i ustaška ideologija.
“Jadna je takva EU ako Hrvatska vodi glavnu riječ i uvjetuje europski put Srbije, a pritom svakodnevno narušava temeljne vrijednosti za koje se zalaže Europska unija”, rekao je Dačić.

Hrvatska je ljubomorna

“Razumijem opterećenost i frustracije koje Hrvatska ima u odnosu na Srbiju, na uspjehe koje Srbija postiže, ali to apsolutno ne pridonosi stabilnosti u regiji”, rekao je Dačić za RTS.
Šef srbijanske diplomacije rekao je kako “Srbija ima svoj put ka EU”, ali je ponovio riječi premijera Aleksandra Vučića da neće nikome dopustiti da je “ponižava i vrijeđa ili uvjetuje otvaranjem poglavlja”.
“Nije više u pitanju postupak određene vlade već to što se stvorila antisrpska atmosfera. Ni ova hrvatska vlada nije promijenila takav odnos prema Srbiji”, naveo je Dačić.

Premijer Aleksandar Vučić i srbijansko državno izaslanstvo sinoć su demonstrativno napustili Bruxelles prosvjedujući zbog stajališta Hrvatske o uvjetima koje Srbija treba ispuniti za otvaranje poglavlja 26.

Vučić je tada izjavio da je Srbiji dosta “hrvatskog iživljavanja” i da će “od danas” drugačije razgovarati.
Kako je ranije najavljeno, očekuje se da će se Vučić danas obratiti javnosti u povodu otvaranja pregovaračkih poglavlja s EU tijekom dana na međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu.

Po diplomatskim izvorima, nekoliko zemalja članica, među njima i Hrvatska, imalo je nekoliko primjedbi u vezi s obrazovanjem na manjinskim jezicima. Hrvatska je imala primjedbe oko udžbenika na hrvatskom jeziku. Srbija je na tom planu započela nešto činiti, prevoditi postojeće udžbenike za osnovne škole na hrvatski, ali ne i raditi na posebnim udžbenicima namijenjenim pripadnicima hrvatske zajednice, dok se u vezi sa srednjom školom još ništa ne radi.

(Agencije)

Related Posts