Dačić: Nema potrebe da se o pregovorima očituje SPC

Srbijanski vicepremijer Ivica Dačić ocijenio je “potpuno nepotrebnim” poziv šefa države Tomislava Nikolića Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) da se očituje o pregovaračkom poglavlju 35 s EU u kojem se prati napedak dijaloga Beograda i Prištine, navodi u utorak beogradski tisak.

“Mislim da je poziv, koji je predsjednik Tomislav Nikolić uputio vladi da pita SPC što misli o sadržaju poglavlja 35 o Kosovu, potpuno nepotreban”, izjavio je ministar vanjskih poslova Dačić za beogradski list Danas.

Komentirajući Nikolićeva stajališta o otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja 14. prosinca, Dačić je istaknuo da te pregovore vodi premijer Aleksandar Vučić koji je već imao niz razgovora o pregovaračkom procesu. “Premijer Srbije više puta je razgovarao s predstavnicima SPC-a, ali i sa svim drugim društvenim faktorima, tako da mislim da je poziv da se SPC pita o državničkim poslovima nepotreban”, naglasio je šef srbijanske diplomacije.

Nikolić je nakon otvaranja prvih poglavlja izjavio da su uvjeti za poglavlje 35, u kojem se prati napredak odnosa sa Kosovom, “izuzetno oštri i nepovoljni po Srbiju”. On je za list Politiku ocijenio je da su ti uvjeti “prepuni zamki” ili “zahtjeva koji nisu ogoljeno iskazani, ali bi mogli biti vrlo opasni” za pregovarački tim Srbije. ”Ako je već temelj poglavlja 35 pravno obvezujući sporazum između Beograda i Prištine o dobrosusjedskim odnosima, onda mislim da bi naše izaslanstvo trebalo odmah krenuti u izradu tog sporazuma”, istaknuo je Nikolić dodajući kako očekuje da se o tome oglase SPC i Srpska akademija znanosti i umjetnosti.

Patrijarh SPC-a Irinej poručio je sredinom listopada javnosti i premijeru Vučiću da Srbija “ne smije žrtvovati Kosovo radi Europe”. “Stav Crkve je potpuno jasan i poznat – želimo da Srbija nastavi svoj europski put i tu ima našu punu potporu, ali se ne smijemo odreći kolijevke srpstva, našeg naroda koji tamo živi, naših svetinja. Ne smijemo žrtvovati Kosovo radi Europe, jer ono nema cijenu”, rekao je patrijarh.

You may also like

0 comments