D. Kosor traži mjesto u Vladi zato što je predizborno podržao HDZ

U srijedu smo u Novom danu ugostili predsjednika HSLS-a Darinka Kosora, koji je zadovoljan pregovorima Mosta nezavisnih lista i HDZ-a. Uvjeren je da će do ustavnog roka imati više od 80 potpisa za sastavljanje stabilne Vlade, a u kojoj bi sudjelovala i njegova stranka.

Kosor kaže da na današnje konzultacije s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović odlaze samostalno, a tako idu i sve ostale stranke, bez obzira na to jesu li u eventualnoj budućoj vlasti, ili u oporbi. “To je prvi krug konzultacija, danas se ne dolazi s potpisima. Pred kraj roka, oko 15.10., imat ćemo više od 80 potpisa”, uvjeren je Kosor, a to uključuje Most i nacionalne manjine.

“To će biti stabilna većina i dobit ćemo stabilnu Vladu. Mislim da će ovaj mandat trajati četiri godine.” Današnje konzultacije s predsjedicom pratimo u specijalnoj emisiji. “Mislim da podrška Plenkoviću nije upitna. Danas sve stranke osim rijetkih iznimaka daju podršku Andreju Plenkoviću.”

Kosor kaže da su sad svi okrenuti HDZ-u, poput primjerice HSS-a, a da nisu bili kada se mislilo da će izgubiti izbore. “Sad svi podržavaju Plenkovića, ali trebalo je dati podršku kad se mislilo da će izgubiti. Mislim da je on odličan kandidat, bliži centru, zadovoljni smo tim partnerstvom. Svjetonazorska pitanja će se okrenuti gospodarskima. Pregovori su o zahtjevima Mosta i ukupnom gospodarskom programu”, kaže Kosor.

“Mi formalno ne sudjelujemo u njima, ali smo sudjelovali s ekonomskim stručnjacima. Sada se treba iskomunicirati gospodarski program. Prvi sam rekao da skoro niti jedan uvjet Mosta nije upitan, samo je upitan, promjerice, rok.” Kosor kaže da će se neke stvari, poput ‘Ovršnog zakona’, morati “dublje prostudirati” zbog posljedica.

“Ne može netko tko ima 13 zastupnika uvjetovati, to su prijedlozi. Postoje i manjine koje su se manje više jasno opredijelile da će dati podršku Plenkoviću za mandatara. Mislim da bi Most trebao biti zadovoljan s tim da Petrov bude drugi čovjek Vlade, i s četiri ministarstva”, smatra Kosor.

Dodaje da je logično da zbog broja osvojenih glasova Plenković bude premijer, a Božo Petrov njegov “prvi čovjek”, odnosno drugi čovjek Vlade.

Na pitanje hoće li svi manjinci podržati Vladu, budući da je Milorad Pupovac ranije kazao da ne želi Vladu u kojoj bi bio Zlatko Hasanbegović, Kosor kaže da su čuli Milorada Pupovca. “Vidim da danas većina komentira da bi manjine trebale biti s većinom, sad to čujem i od drugih što sam ranije govorio, i to je dobro za Hrvatsku. Ne samo suradnja s Mostom, nego i s manjinama, da pokažemo da brinemo o manjinama i da će ostvariti sva svoja prava. One obavezno sudjeluju u Vladi.” Smatra da je nepotrebno da manjine dobiju mjesto potpredsjednika Vlade, nego je bitnije da ostvaruju sva svoja prava.

HSLS-u su, kaže, prioriteti gospodarske reforme, a ne žele se baviti svjetonazorskim problemima. “Mi imamo ozbiljne probleme, blokirane ljude koji izlaze iz Hrvatske, moramo to riješiti, a provesti i obrazovnu reformu te reformu pravosuđa”, kazao je Kosor. Što se tiče broja općina, smatra da se neke možda moraju ukinuti jer ima općina u kojima 80 posto novca ide na dužnosnike, njihove vozače i sl.

Na pitanje je li Most suviše zakomplicirao stvari spominjući zahtjeve oko Ine, Kosor kaže da su svi krivi za situaciju, osobito država. “HNB i Vlada nisu ništa napravili da spriječe građane da uzimaju te kredite, i sad se velik broj građana zadužio. Vjerojatno ćemo ići na kompromis u kojem će dio tereta uzeti država. Ovo nam je škola za ubuduće.”

Upitan je o događajima na Filozofskom fakultetu i skandaloznom istupu Željka Glasnovića. “To su istupi iz 19. stoljeća. Imati istup gdje ćeš ‘pendrekom ići na studente’ jer se bore za svoja prava… Moram reći da sam sretan što Glasnović više nije dio naše većine i HDZ-a”, kazao je Kosor u Novom danu N1 televizije.

You may also like

0 comments