D. Budimir: Psihofizičke sposobnosti moraju biti uvjet za političke funkcije

Političari u Hrvatskoj, kao ni drugdje u svijetu, nisu dužni objaviti svoj zdravstveni karton iako je njihovo zdravlje od vitalnog interesa za naciju i državu koju su dužni servisirati. Nakon što je američka predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton zbog zdravstvenih razloga izgubila tlo pod nogama, pokrenuta je nova runda rasprave o toj temi koju je u još polovicom 90-ih godina prošlog stoljeća u SAD-u inicirao bivši predsjednik Jimmy Carter. Sličnu inicijativu na ovim prostorima iznova pokreće Transparency International Hrvatska (TIH), piše Tportal.

Obnašanje visokih dužnosti u vlasti podrazumijeva novu vrstu odgovornosti onih koji se kandidiraju ili su imenovani na političke pozicije, a koja se odnosi na njihove psihofizičke sposobnosti kao pretpostavku kvalitetnog obavljanja dužnosti, izjavila je za tportal predsjednica TIH-a Davorka Budimir. Cjelodnevne aktivnosti i obveze ne mogu se, naime, obavljati kvalitetno i društveno odgovorno ako pojedinac nije zdrav, psihički i fizički pripremljen na pojačanu koncentraciju, istovremeno obavljanje više poslova i učinkovito donošenje odluka o kojima ovisi sudbina svih građana jedne zajednice.

U tom smislu ne očekujemo objavu zdravstvenog kartona, ali predlažemo da nadležni liječnik potvrdi zdravstveno stanje. Osim potvrde o urednom psihofizičkom zdravlju, potrebno je kao pretpostavku kandidiranja zahtijevati i potvrdu o nekažnjavanju. Nedopustivo je da pojedinac može biti nesposoban za rad, a da istovremeno može biti sposoban biti političar’, dometnula je Budimir, a prenosi Tportal.

Krešimir Luetić, prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore, poručio je za tportal da je prema važećoj zakonskoj regulativi pitanje iznošenja podataka o zdravstvenom stanju u potpunosti prepušteno pacijentima, odnosno svatko ima pravo odlučiti tko može biti obaviješten o njegovu ili njezinu zdravstvenom stanju.

‘Što se tiče liječničke profesije, Zakon o liječništvu nalaže liječnicima da sve što saznaju o pacijentu, a u vezi s njegovim zdravstvenim stanjem moraju čuvati kao liječničku tajnu i mogu ju otkriti samo uz odobrenje pacijenta, odnosno uz druge Zakonom propisane uvjete’, odgovorio je Luetić dodajući da je uvidom u Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika razvidno da zakonodavac nije do sada smatrao potrebnim ovo pitanje regulirati propisom niti napraviti iznimku od naprijed navedenih obveza čuvanja liječničke tajne, odnosno prava na povjerljivost podataka o zdravstvenom stanju državnih dužnosnika.

‘Iako smatramo postavljeno pitanje interesantnim, njegovo reguliranje nije u nadležnosti Komore nego zakonodavca, odnosno Hrvatskog sabora’, odgovorio je Luetić na upit tportala bi li i u Hrvatskoj trebalo regulirati objavljivanje tzv. zdravstvenog kartona visokih državnih dužnosnika kako bi javnost bila upoznata s njihovim fizičkim i psihičkim zdravljem.

You may also like

0 comments