Cyber sigurnost i digitalna transformacija prioriteti banaka

Cyber sigurnost, digitalna transformacija te važnost zapošljavanja i zadržavanja ljudi s ključnim kompetencijama najvažniji su poslovni prioriteti banaka u svijetu u 2018. godini, stoji u istraživanju revizorsko-konzultantske kuće EY objavljenom u ponedjeljak.
Cyber sigurnost kao najvažniju je odredilo 89 posto ispitanika, zamijenivši tako upravljanje reputacijom, koje je palo za pet mjesta u odnosu na prošlogodišnje istraživanje.

Nadalje, 85 posto istaknulo je digitalnu transformaciju, dok ih je 83 posto kao prioritetno označilo važnost zapošljavanja, obuke i zadržavanja zaposlenika s ključnim kompetencijama, s naglaskom na angažman stručnjaka za cyber sigurnost.

 Prema rezultatima istraživanja Global Banking Outlook 2018, usmjerenog na predviđanja za bankarski sektor u 2018. godini, banke ulaganje u tehnologiju vide kao sredstvo poticanja učinkovitosti, upravljanja rizicima i ostvarenja održivog rasta, stoji u objavi.

Direktorica u Odjelu IT savjetovanja u EY-u Hrvatska Marija Božičev istaknula je da su sve brži razvoj tehnologije te svakodnevne inovacije postali sastavni dio bankarstva. “To potvrđuju i rezultati ovog istraživanja, koji ujedno dokazuju da je velik broj banaka na vrijeme prepoznao važnost prilagodbe novim trendovima“, ustvrdila je.

U istraživanju su sudjelovali članovi uprava 221 banke iz 29 zemalja Europe, Sjeverne Amerike i Azije, a kako se navodi, pokazuje da banke teže visokoj razini digitalizacije, privodeći kraju transformaciju po regulatornim osnovama i usmjeravajući napore u uvođenje inovacija.

Božičev ističe kako banke pravovremenom provedbom digitalizacije pospješuju svoje poslovanje, ali ujedno i uklanjaju potencijalne prijetnje koje bi ih mogle iznenaditi u budućnosti.

Pritom, navodi podatak da 19 posto ispitanika smatra kako je banka u kojoj rade dosegla visoki stupanj digitalne zrelosti ili je digitalni predvodnik na tržištu, a njih 62 posto ih teži da ostvare jedno od navedenog do 2020. godine.

“U skladu s tim pokazateljima, banke koje još uvijek nisu, trebale bi razviti strategiju kojom će osigurati učinkovitu primjenu novih tehnologija i unaprijediti svoje poslovanje“, zaključuje Božičev. (Agencije)

You may also like