Cvrtila: Bruxelles ne voli kamen u cipeli

Proteklog vikenda su građani nama susjednih zemalja izašli na birališta. Mađari na referendum o migrantskim kvotama Europske unije, dok se u Bosni i Hercegovini glasalo na lokalnim izborima.

Rezultate su u RTL-u Danas prokomentirali sa stručnjakom za međunarodnu sigurnost Vlatkom Cvrtilom.

Je li neuspjeh referenduma znak da Orban gubi potporu? “Mogli bismo iščitati na način da on nije uspio i da je time izgubio potporu. Međutim, on je i dalje jak i ima veliku potporu građana. Možemo reći da je pola Mađarske za njega, a pola nije. Nije ovime doživio katastrofalan poraz da bi to značilo silazak s vlasti. Nije uspio, ali je rekao kako će realizirati svoju politiku. Nastavlja kao da se ništa nije dogodilo”.

Kolika je politička važnost ovog referenduma unatoč tome što formalno nije uspio? “Jako je važan. On će promijeniti odnose u samoj Mađarskoj. Jobbik, radikalna desnica, se nada pridobiti glasače koji se nisu u potpunosti slagali s onime što je Orban od njih tražio. Isto tako, imat će posljedice i za EU. Orban nastavlja s politikom otpora. Ne samo politici prema migrantima, nego općenito i ovaj referendum je ciljao na to da EU ne može nametati svojim članicama neke politike ili rješenja”.

Stječe se dojam da je EU vrlo popustljiva prema Orbanu – je li čovjek poput Orbana snaga ili problem za EU? “Problem, definitivno. Oni ne vole kamen u cipeli. Ne samo na ovoj politici, znamo da on koketira i s Putinom. Ali, oni njemu zapravo ne mogu ništa. To je problem jer države članice jednom kad uđu u EU imaju velike privilegije, dok su alati kojima bi se one disciplinirale slabi. Orban na to računa”.

Vjerujem da ste pratili izbore u BiH – trijumf Dodika, potvrda dominacije nacionalnih stranaka…je li ovo demokratski pomak ili političko nazadovanje BiH? “Ako gledamo cjelokupnu situaciju u BiH, izbori se redovito provode pa je to institut demokratskog pomaka. No, kada pogledamo rezultate izbora i kada vidimo da su izabrani oni koji su kočili razvoj zemlje, onda možemo reći da je to nastavak agonije koja se događa u BiH”, zaključio je Cvrtila za RTL.

You may also like

0 comments