Home Geopolitika Čvrsto kontrolirani izborni proces u Egiptu

Čvrsto kontrolirani izborni proces u Egiptu

by Agencije

Egipćani u nedjelju izlaze na parlamentarne izbore, druge otkad je svrgnut bivši predsjednik Hosni Mubarak, ali zbog čvrste kontrole nad zemljom koju provodi sadašnji predsjednik Abdel Fatah al-Sisi, novi parlament teško da će moći ili htjeti ugroziti njegovu vlast koja sve više nalikuje autoritarnoj.

U subotu je al-Sisi u televizijskom obraćanju pozvao Egipćane da izađu na izbore. “Stanite u redove pred biralištima i svojim glasovima posadite nadu u svijetlu budućnost za naš novi Egipat”, kazao je. Bivši vojni zapovjednik al-Sisi svrgnuo je prvog izabranog predsjednika Mohameda Mursija u masovnim prosvjedima prije dvije godine. Sigurnosne snage potom su ubile više od 1.400 Mursijevih pristaša, a u zatvor strpale više desetaka tisuća članova Mursijevog Muslimanskog bratstva. Stotine, među kojima i Mursi, osuđene su na smrt u masovnim sudskim procesima.

Al-Sisi je prošle godine izabran za predsjednika s 96 posto glasova. Otad vlada pomoću dekreta – parlament u kojem su dominirali islamisti raspustio je 2012. godine. Ovi su parlamentarni izbori, koji se održavaju u više faza, izazvali mali interes među stanovništvom. S većinom oporbe u zatvoru i zapadnim silama čvrsto iza njega, al-Sisi sve više učvršćuje vlast.

Na papiru parlament će biti moćan – primjerice može blokirati al-Sisijevu odluku da podupre Saudijsku Arabiju u ratu protiv pobunjenika u Jemenu ili odbaciti njegov izbor premijera. Ali bez kandidata Muslimanskog bratstva ili mladih aktivista koji su bili u prvim redovima pobune 2011. parlament će vjerojatno biti pun članova političke elite koja uvelike podupire aktualnog predsjednika.

Related Posts