Home Ekonomija Čupić: Paket reformi daje nadu kako će se poslovna klima poboljšati

Čupić: Paket reformi daje nadu kako će se poslovna klima poboljšati

by Ivan Brodić

Tijekom jučerašnjeg dana Vlada RH usvojila je Nacionalni program reformi. Za mišljenje smo upitali Denica Čupića, MRICS, predsjednika udruge Developera pri HUP-u, koji ovom prilikom iznosi svoje osobno mišljenje. 

“Paket reformi kao poduzetniku mi najavljuje mjere koje mi daju nadu da će se okvir poslovanja u Hrvatskoj poboljšati i olakšati samo poslovanje. Zasigurno dio reformskog paketa će dovesti bolne mjere koje će neke društvene grupe jače osjetiti. Predstavljen reformski paket je zapravo okvir sa pojedinačnim mjerama koje će tek biti predmet razrade radnih skupina. Smatram iznimno važnim da Vlada u radne skupine uključi socijalne partnere. Kao poslodavac znam koliko je važno empirijsko znanje koje mi koji dnevno živimo sa zakonskim okvirom i u njemu poslujemo možemo dati pri izradi zakonskih rješenja, a posebno reformskih mjera”, kaže Čupić.

Hoće li porez na nekretnine opteretiti gospodarstvo?

“Neke od mjera, posebno reforme poreznog sustava i uvođenje poreza na nekretnine moraju biti iznimno dobro i detaljno pripremljene i osigurati jednaku i nearbitrarnu primjenu kako bi takve mjere zaživjele, ne bi pale na ustavnom sudu, a posebno kako ne bi prekomjerno opteretile gospodarstvo, ali i stanovništvo te tako dovele do kontraefekta i smanjenja domaće potrošnje. Također, moramo imati u vidu i specifičnost našeg mentaliteta i našeg društva koje je još u tranziciji i u kojem je ulaganje u nekretnine jedan od raširenih načina ulaganja i štednje”, objašnjava Čupić.

O parafiskalnim nametima.

“Najava ukidanja parafiskalnih nameta, neporeznih davanja, meni kao poduzetniku je najbitnije i jedna od mjera koju sa velikim interesom očekujem. Kao prvo nadam se ukidanju obaveznih članstava, uvođenja načela dobrovoljnosti, ukidanju niza naknada od one za šume, do poreza na tvrtke. Prvenstveno nadam se da će se osnovica za sva davanja promijeniti i da će biti mjerena dobiti kao profitnom osnovom, a ne kao dosada sa prihodom pa su davanja izjedala supstancu tvrtka kada iste su ulazile u gubitak. Također treba razmisliti i o dodatnim troškovima koje su prouzročile neke nelogične mjere i obveze, samo za ilustraciju jedna od njih je uvođenje famozne funkcije “likvidatora””, veli Čupić.

Produljenje radnog vremena.

“Treća javno na nož dočekana mjera produženja radnog vijeka je mjera koju smatram jedinim realnim lijekom za našu kao i budućnost naše djece. Životni vijek je sve dulji, životna dob u mirovini sve dulja, masa mirovina puno veća nego nekada kada je sustav međugeneracijske solidarnosti uveden. Nemojmo zaboraviti danas uplaćujemo većinom mirovine umirovljenika, a ne naše buduće mirovine. Naše generacije morat će shvatiti da se ljudski vijek izmijenio. Iz kontakata u Europi posebno sa partnerima sa kojima poslujem vidim da je trend produženja radnog vijeka europski trend”, zaključuje Čupić.

Related Posts