CSU želi zaustaviti migraciju preko Sredozemnog mora

Njemačka konzervativna Kršćansko-socijalna unija (CSU), sestrinska stranka CDU-u kancelarke Angele Merkel, želi zatvoriti sredozemnu izbjegličku rutu te vratiti migrante u Afriku umjesto da im se dopusti boravak u Europi.

CSU je kao reakciju na teroristički napad kamionom u Berlinu koji se dogodio 19. prosinca izradila dokument kojim se poziva na promjenu politike koja dopušta izbjeglicama spašenim s nesigurnih plovila na Sredozemlju da ostanu u Europi.

CSU već dugo ne odobrava politiku otvorenih vrata Angele Merkel prema izbjeglicama u sklopu koje je od sredine 2015. u Njemačku stiglo oko 1,1 milijuna izbjeglica iz Sirije, Afganistana i drugih zemalja. CSU inzistira na ograničavanju imigracije na 200 tisuća izbjeglica godišnje.

Prošlotjedni napad u Berlinu u kojem je tražitelj azila iz Tunisa kamionom usmrtio 12 ljudi na božićnom sajmu izazvao je zabrinutost među Nijemcima o mogućim novim sigurnosnim prijetnjama među izbjeglicama.

CSU se brine da će na parlamentarnim izborima koji će se najvjerojatnije održati u rujnu zbog toga izgubiti velik dio glasača koji će se okrenuti Alternativi za Njemačku (AfD), stranci koja je veliki kritičar politike otvorenih vrata Angele Merkel.

“Automatizam kojim se sve izbjeglice dovode u Europu mora biti zaustavljen”, stoji u dokumentu CSU-a.

“To je jedini način da zaustavimo organizirani kriminal na Sredozemnom moru”, dodaje se.

Europska unija je na sastanku 15. prosinca u Bruxellesu zaključila kako traži dogovor kojim bi se migrante iz Afrike zaustavljalo financijskim sredstvima. EU je također osnažila kontrolu svojih vanjskih granica, te je pojačana deportacija onih koji nemaju uvjete za azil u Europi. No Europa je i dalje razjedinjena oko podjele tereta prihvata onih izbjeglica koje su već u EU-u.

Međunarodna organizacija za migraciju i UNHCR su prošlog tjedna objavili kako se ove godine u Sredozemnom moru utopilo rekordnih 5 tisuća migranata. IOM tvrdi da je u 2016. do 21. prosinca preko mora u Europu ušlo 358 tisuća migranata, većinom u Grčku i Italiju.

You may also like