CSU se priprema za koaliciju sa Slobodnim biračima

Kršćansko-socijalna unija (CSU) je u ponedjeljak nakon izbora u Bavarskoj najavila brze razgovore o stvaranju koalicije pri čemu sve ukazuje na koaliciju sa strankom Slobodnih birača, dok istodobno predsjednik stranke Horst Seehofer odbacuje ostavku zbog loših rezultata na nedjeljnim izborima.
„Na namjeravamo se baviti kadrovskim pitanjima“, rekao je Seehofer nakon sastanka predsjedništva stranke u ponedjeljak. On je ujedno najavio da „neće ometati“ raspravu o mogućim kadrovskim promjenama zbog najslabijih rezultata za CSU od 1950. Odmah nakon objavljivanja rezultata, koji su pokazali da je CSU s 37,2 posto osvojio deset posto manje glasova u usporedbi s izborima prije pet godina, započela je rasprava o odgovornosti za slab rezultat koji će CSU primorati na ulazak u koaliciju.

Mnogi Seehofera, koji ujedno obnaša i funkciju saveznog ministra unutarnjih poslova, smatraju jednim od glavnih uzroka slabog izbornog rezultata. Seehofer je svojim sukobima s koalicijskim partnerima, Kršćansko-demokratskom unijom (CDU) te posebice CDU-ovom predsjednicom i kancelarkom Angelom Merkel, koaliciju u nekoliko navrata doveo do ruba raspadanja, što je među građanima naišlo na negativan odjek.

Istodobno svi signali ukazuju na to da bi CSU sljedećih pet godina u Bavarskoj mogao koalirati sa strankom Slobodnih birača, koja je također izrazila spremnost za početak koalicijskih pregovora i koja je na nedjeljnim izborima osvojila 11,6 posto glasova i tako postala treća politička snaga u Bavarskoj.  „Mi ćemo na kraju biti ti koji će ući u vladu“, rekao je predvodnik Slobodnih birača Hubert Aiwanger.

Slobodni birači je savez koji je na nacionalnoj razini osnovan 1978. i okuplja neovisne birače, no kao stranka se uspjela etablirati jedino na jugu zemlje u pokrajinama Baden-Wuerttembergu i Bavarskoj.

Slobodni birači zastupaju umjerena stajališta političkog centra i sebe smatraju prosvjednom strankom s ulogom „korekcije“ politike velikih stranaka. Već uoči mogućih pregovora Aiwnager je ulazak u koaliciju s CSU-om uvjetovao odustajanjem bavarskih demokršćana od, kako je rekao, „megalomanskih projekata“. Slobodni birači se zalažu za socijalnu pravednost, zaštitu okoliša i bavarske tradicije i skeptični su naspram useljavanja.

Na izborima u nedjelju demokršćani i socijaldemokrati su doživjeli velike gubitke, dok je stranka Zeleni sa 17,5 posto osvojila svoj povijesno najbolji rezultat u Bavarskoj. Zbog prevelikih političkih razlika koalicija CSU-a i Zelenih se ne doživljava kao moguća opcija.

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je u ponedjeljak da će vratiti povjerenje glasača nakon što su razmirice unutar njezine koalicije triju stranaka utjecale na izborne poraze u Bavarskoj.

U osvrtu na turbulentnih godinu dana od općih izbora 2017., nakon kojih su uslijedili bolni koalicijski pregovori uz oštre prepirke oko imigracije, kancelarka je priznala kako je “mnogo povjerenja izgubljeno”.

Naglasila je kako se očekuje da će njezina Kršćansko-demokratska unija (CDU) i sestrinska bavarska Kršćansko-socijalna unija (CSU) “djelovati na jedinstven način”, ukazujući na prijepor sa CSU-ovim Ministrom unutarnjih poslova Horstom Seehoferom.

Njezini koalicijski partneri CSU i SPD pretrpjeli su na izborima u Bavarskoj održanim u nedjelju velike gubitke, zbog čega je Merkel zaključila da “kao kancelarka mora učiniti više kako bi osigurala povjerenje”.

Vladajuće su stranke bile šokirane rezultatima regionalnih izbora na kojima je CSU pao na 37 posto, izgubivši apsolutnu većinu u Bavarskoj kojom su vladali još od 1960-ih. Socijaldemokratska stranka Njemačke, Merkelin drugi koalicijski partner, pala je na 9.7 posto, čime je prepolovila svoju potporu i dosegla najgori izborni rezultat ikad na regionalnim izborima.

 

You may also like

0 comments