CSU pritišće CDU zbog useljeničke politike

Njemačka Kršćansko-socijalna unija (CSU) pripremila je listu potrebnih promjena vezanih uz useljeničku politiku Unije CDU/CSU koju će Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU) postaviti kao uvjet za zajedničku predizbornu kampanju za izbore 2017. te podršku novoj kandidaturi Angele Merkel za funkciju kancelarke, javljaju njemački mediji u četvrtak.

U nacrtu izjave za planirani zatvoreni sastanak predsjedništva CSU-a u petak i subotu, od sestrinske stranke CDU-a se traži odmak od dosadašnjeg kursa glede izbjegličke politike i pooštrenje mnogih segmenata migrantske politike. Na listi zahtjeva se tako nalaze mnoga sporna pitanja poput zabrane nošenja pokrivala cijelog tijela i lica kod muslimanskih žena, zakonom definirane gornje granice broja izbjeglica i ukidanje dvostrukog državljanstva.

Sve su to mjere koje je CDU dosad odbijao. “Gornja granica broja izbjeglica koje dolaze u Njemačku mora biti ograničen na 200.000. Samo tako je moguće govoriti o izgledima za uspješnu integraciju”, stoji u dokumentu.

CSU također traži i promjene zakona o azilu koji bi onemogućio trajnu boravišnu dozvolu u Njemačkoj. “Nakon nestanka razloga zbog kojih je odobren azil, mora se dosljedno provoditi povratak u zemlje porijekla”, stoji u dokumentu. CSU, koji zastupa demokršćansku opciju u Bavarskoj dok u ostatku Njemačke na izbore izlazi CDU, također planira i izmjene Bavarskog ustava i uvođenje pojma “vodeće kulture” koji bi sadržavao “kršćanski definirane svjetonazore, običaje i tradicije te temeljna pravila suživota”. “Njemačka mora ostati Njemačka”, zaključuje se u dokumentu.

Očekuje se da će se do kraja godine, prije početka izborne 2017. voditi žestoka bitko oko smjernica Unije CDU/CSU tijekom predizborne kampanje. CSU od samog početka izbjegličke krize žestoko kritizira otvorenu politiku Angele Merkel a kritika se intenzivirala nakon najnovijih uspjeha desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) koja svoj uspon gradi upravo na kritici izbjegličke politike savezne vlade.

Angela Merkel je pitanje o tomu hoće li se iznova kandidirati za funkciju kancelarke ostavila za razdoblje nakon stranačkog kongresa CDU-a krajem godine kada bi trebala biti ponovno izabrana za predsjednicu te stranke. Merkel je i nakon posljednjih neuspjeha CDU-a na lokalnim izborima ostala dosljedna svojoj politici prema izbjeglicama i sloganu “Mi to možemo”.

You may also like

0 comments