[vc_row][vc_column width=”1/3″]Unatoč protivljenju ekoloških organizacija, norveški sud podržao je projekt vlade za istraživanjem izvora nafte na Arktiku.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Norveški ekolozi tvrdili su kako je istraživanje i eksploatacija nafte iznad sjeverne polarnice neustavna, s obzirom na odredbe norveškog Ustava o zaštiti okoliša. No, od 2016. godine izdano je desetak dozvola za istraživanje u Barentsovom moru, upravo u svrhu premještanja proizvodnje iz Sjevernog i Norveškog mora te iznalaženja sigurnijih izvora proizvodnje nafte. [/vc_column][/vc_row]

Potpisnica Pariškog sporazuma o klimatskim promjena iz 2015., Norveška je i dalje najveći proizvođač i izvoznica nafte i plina u Europi.

U svibnju 2016. godine 13 je kompanija dobilo dozvolu za istraživanje i crpljenje nafte i plina na Arktiku, među njima Statoil, norveška državna naftna kompanija, američki Chevron i ConocoPhilips te ruski Lukoil, što je trenutačno diglo na noge organizacije poput Greenpeacea i Nature&Youth-a, norveške ekološke udruge poznate po građanskom neposluhu.

Međutim, sud u Oslu donio je presudu u korist Norveške vlade i Ministarstva energetike, ustvrdivši kako članak 112. Ustava nije prekršen. Također je zaključeno kako Norveška nije i ne može biti odgovorna za emisije CO2 u zemljama kojima izvozi naftu i plin, za što su također bili dovedeni pred sud od strane ekoloških udruga.

Related Posts