Crodux i Zabruženjeft u sukobu daleko od očiju javnosti?

Nakon što smo jučer objavili kako je predsjednik Putin u razgovoru s čelnikom Republike Srpske podigao rješenje spora oko opskrbe plinom Rafinerije Brod na najvišu razinu, rekavši kako ljudi imaju ekološki problem za koji rješenje postoji i treba ga požuriti, danas mediji javljaju kako je održan sastanak koji bi tu političku odluku proveo u djelo.
]Na sastanku su nazočili ministar energetike Tomislav Ćorić, ruski veleposlanik Anvar Azimov te predstavnici Croduxa i Zabruženjefta. Crodux, osim što je u sukobu oko onečišćenja (za koji je istraga utvrdila da se dogodilo slučajno) s gradonačelnikom Dusparom, ima neslaganja s ruskom tvrtkom oko uvjeta projekta. Novi skori sastanak trebao bi dati rješenje.
[/vc_row

Nesuglasice dvije tvrtke daleko su od očiju javnosti, a čini se kako je postignut kompromis da tako i ostane. Budući se radi o projektu koji se provodi preko međudržavne granice, svi sudionici očekuju jaku političku volju za rješavanje problema.

A ona postoji, naime sve je krenulo kada je problem na visoku razinu digla predsjednica Kolinda Grabar Kitarović razgovarajući s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim u Münchenu. Nakon toga je posao dogovoren na poslovnom forumu u Moskvi, da bi vlade potpisale protokol o snabdijevanju rafinerije plinom kroz prenamjenu i dogradnju postojećih produktovoda. Sada se uključio i Putin.

Iz Croduxa kažu kako bi produktovod bio gotov do prosinca da nije bilo opstrukcija lokalne samouprave, a sada predviđaju trajanje radova do ljeta sljedeće godine.

You may also like

0 comments