Crobexi oslabili na početku tjedna

Nakon snažnog skoka prošloga tjedna, na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak oko podneva Crobexi su korigirani naniže, no uz slab promet, dok investitori za nove smjernice čekaju na objavu poslovnih rezultata kompanija za prošlu godinu.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,64 posto, na 2.229 bodova, a Crobex10 za 0,81 posto, na 1.289 bodova.

Oba indeksa protekloga tjedna porasla su za više od dva posto, ojačavši u 9 od zadnjih 10 trgovinskih tjedana.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 3,7 milijuna kuna te je bio otprilike upola manji nego u petak u isto doba.

“Trguje se oprezno s obzirom na početak tjedna i nedostatak važnijih poslovnih vijesti, ali i činjenicu da većina kompanija još nije objavila poslovne rezultate. One će ih objaviti danas ili sutra, pa se može očekivati pojačan promet dionica tih kompanija nakon objava njihovih rezultata. Kretanje indeksa vjerojatno će značajno biti determinirano objavljenim rezultatima”, kaže Vinko Jurić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

U proteklih nekoliko dana bilo je dosta važnijih poslovnih vijesti te nekoliko objava rezultata većih kompanija.

Jurić pritom izdvaja izbor nove Uprave Podravke krajem prošlog tjedna.

“Neizvjesnost oko izbora nove Uprave odrazila se na cijenu dionice od utorka nadalje, a u tom razdoblju dionica Podravke potonula 3,5 posto. No, nakon izbora nove Uprave vrijednost dionice od petka se oporavila, što govori da investitori očigledno pozitivno gledaju na očekivanja od nove Uprave Podravke”, ističe Jurić.

Nakon što je u petak dionica Podravke poskupjela 0,65 posto, danas stagnira na 417,5 kuna uz 480.000 kuna prometa.

Jurić se osvrnuo i na rezultate Ericssona Nikole Tesle, koji je u četvrtak izvijestio da je u 2016. godini ostvario rast prihoda od prodaje u svim segmentima poslovanja te značajan rast izvoza, a posebno dobre rezultate imali su u četvrtom kvartalu, uz rast prihoda od 15 posto i dobiti od čak 66 posto.

“Kompanija je također najavila i daljnja ulaganja u digitalnu transformaciju i istraživanje i razvoj u vlastitom razvojno-istraživačkom centru, a sve to trebalo bi se pozitivno odraziti na rast prihoda u ovoj i sljedećim godinama. Zbog pozitivnih rezultata i očekivanja, cijena dionice Ericssona ukupno je od četvrtka rasla za oko 4,5 posto”, navodi Jurić.

Dionica Ericssona Nikole Tesle do podneva je oslabila 0,3 posto, na 1.420 kuna.

“HT je u oštroj konkurenciji na tržištu telekoma, te pritisnut kontinuiranim snižavanjem marži, izvijestio da je u 2016. ostvario solidan rezultat koji je bio nešto iznad 2015. godine. Za 2017. godinu najavili su prihode i maržu na razini 2016., i dalje visoke iznose kapitalnih ulaganja od preko milijardu i pol kuna, te praćenje situacije u regiji vezano za moguće akvizicije, odnosno daljnje širenje. Malo bolji rezultat nego u 2015. godini odrazio se pozitivno na cijenu dionice HT-a, koja je od četvrtka uz visoki promet od 11,5 milijuna kuna prometa rasla za oko 3 posto”, kaže Jurić.

Cijena dionice HT-a stagnira na 189,54 kune, a njome je do sada ostvareno 507.000 kuna prometa.

Jutros je Ina objavila da su joj poslovni prihodi za 2016. pali za čak 18,5 posto, i to uglavnom zbog pada cijena nafte i nestabilnostima na svjetskom tržištu. No, nakon gubitka u 2015. od 1,4 milijarde kuna, lani je ta kompanija ostvarila dobit od 95 milijuna kuna.

“Zanimljivo je promatrati rezultate Ine u svjetlu Vladine odluke o nacionalizaciji najveće hrvatske naftne kompanije. Ostaje tek za vidjeti kako će se rezultati INA-e odraziti na cijenu dionice na burzi”, navodi Jurić.

Danas se tom dionicom još nije trgovalo.

Poslovne rezultate za prošlu godinu objavila je i Zagrebačka banka, izvijestivši o 1,7 milijardi kuna neto dobiti, nakon pola milijarde kuna gubitka ostvarenog u 2015. godini, dok su joj poslovni prihodi dosegnuli su 4,67 milijardi kuna ili 21,7 posto više nego godinu ranije.

Cijena dionice Zagrebačke banke porasla je 1,8 posto, na 65,8 kuna.

Najlikvidnija je bila dionica Valamar Rivijere, s 518.000 kuna prometa. Cijena joj je pritom ojačala za 0,3 posto, na 42,2 kune.

Najviše su pale cijene dionica Instituta IGH, za 4,67 posto, na 286,89 kuna i Končar Elektroindustrije, za 4,1 posto, na 821 kunu.

Istodobno, najviše je poskupjela dionica Maistre, za 6,64 posto, na 325 kuna.

(Agencije)

You may also like