Crobex stagnira, a na europskim izborima u fokusu Airbus

Zareb – Na Zagrebačkoj burzi ne očekuju se znatnije oscilacije Crobexa, koji bi i ovoga tjedna, drugoga zaredom, mogao završiti u minusu, jer i dalje nema poticajnih gospodarskih vijesti. Svih 6 analitičara, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

“Uz rast Crobexa, jučer je na burzi ostvareno 10,2 milijuna kuna redovnog prometa dionicama, a najlikvidnija izdanja bila su SN Holdinga, Privredne banke Zagreb i HT-a. Treba napomenuti i blok transakcije SN Holdingom te novolistiranim Pectinatusu i Lux ulaganjima, gdje su u tijeku vlasnička preslagivanja i vjerojatno konsolidiranje udjela glavnog dioničara u obje kompanije, a sve bi trebalo biti jasnije kroz idućih mjesec dana”, kaže Ante Obućina, broker u Podravskoj banci.

Kako dodaje, danas se ne očekuju značajnije domaće poslovne objave, a smjer Crobexa mogao bi ponajviše ovisiti o kretanjima na inozemnim burzama. Dionicom SN Holdinga u redovnom trgovanju ostvareno je 1,6 milijuna kuna, uz rast njezine cijene za 5,88 posto, na 234 kune.

U fokusu investitora bile su i dionice Lux ulaganja, kojima je uz blok promet od 2,4 milijuna kuna, u redovnom trgovanju ostvareno 27.664 kune prometa, a cijena joj je pala 1 posto, na 17,3 kune. Dionicom Pectinatusa, pak, uz blok transakciju od 2 milijuna kuna, u redovnom trgovanju cijena je pala 11 posto, na 40 kuna, uz svega 1.200 kuna prometa. Dionicom Privredne banke Zagreb ostvaren je, pak, promet od 1,56 milijuna kuna, a cijena joj je pala 0,87 posto, na 570 kuna. Uz neznatni rast cijene od 0,04 posto, na 160,06 kuna, dionicom HT-a protrgovano je za 1,3 milijuna kuna. Od početka tjedna Crobex je u minusu 0,81 posto, a Crobex10 za 0,09 posto. “Nakon objave prošlogodišnjih rezultata i kraćih uzbuđenja na burzi, ovaj tjedan prošao je mirnije, a jedina značajna bila je objava financijskog izvješća Atlantic Grupe”, kaže Obućina.

Jučer je dionicom Atlantic grupe ostvaren promet od 773 tisuće kuna, a cijena joj je ojačala za 0,67 posto, na 907 kuna. Danas će, pak, u fokusu ulagača biti i prva procjena Državnog zavoda za statistiku o bruto domaćem proizvodu (BDP) u četvrtom tromjesečju 2014., a osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 0,2 posto na godišnjoj razini. Pritom njih četvero očekuje rast između 0,1 i 1 posto, troje stagnaciju, a jedan pad od 0,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Pokažu li se njihove procjene točne, bio bi to prvi rast BDP-a nakon 12 tromjesečja neprekidnog pada. Bio bi to i treći puta od početka 2009. da je gospodarstvo tehnički provirilo iz recesije. To je prije zabilježilo u trećem kvartalu 2010. i drugom 2011. godine.

Na europskim burzama danas ujutro cijene dionica nastavile su rasti, nakon jučerašnjeg snažnog skoka, a u fokusu je ulagača Airbus zahvaljujući većoj kvartalnoj dobiti nego što se očekivalo. FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,3 posto, na 1.561 bodu, novoj najvišoj razini u sedam godina.

Jučer je taj indeks skočio 1 posto, dok je od početka godine u plusu 14 posto, zahvaljujući najavi Europske središnje banke o daljnjem labavljenju monetarne politike. Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na dobitku oko 0,1 posto.

Najviše je, više od 6 posto, jutros skočila cijena dionice Airbusa, nakon što je taj proizvođač zrakoplova izvijestio o snažnom rastu prihoda i operativne dobiti u proteklom tromjesečju. Pozitivno na tržišta utječe i stabilizacija cijena nafte nakon jučerašnjeg pada, izazvanog viješću da su zalihe ′crnog zlata′ u SAD-u prošloga tjedna dosegnule nove rekordne razine već sedmi tjedan zaredom, što je još jedan pokazatelj da je ponuda i dalje veća od potražnje. Jutros su se, pak, cijene ponešto oporavile, pa su na američkom tržištu porasle za 90-ak centi, na 49,15 dolara po barelu, a na londonskom tržištu za 1 dolar, na 61,10 dolara.

Zahvaljujući tome, cijene nafte mogle bi u veljači zabilježiti prvi rast nakon sedam mjeseci neprestanog pada. Na tržištu vlada oprez i zbog toga što će danas biti objavljena druga procjena američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u posljednjem lanjskom tromjesečju, koja bi mogla utjecati na očekivanja u vezi monetarne politike Feda. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je američko gospodarstvo u proteklom kvartalu poraslo 2,1 posto, manje od 2,6 posto, koliko je pokazala prva procjena. “Rast BDP-a znatno iznad 2 posto ojačao bi špekulacije da će Fed polovicom godine povećati kamate, dok bi takve špekulacije splasnule ako rast bude samo oko 2 posto”, kaže Masafumi Yamamoto, strateg u tvrtki Praevidential Strategy.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica danas blago pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 0,1 posto. Na Tokijskoj je burzi, međutim, Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, na 18.797 bodova, novu najvišu razinu u 15 godina. U cijelom ovom tjednu porastao je 2,5 posto, a od početka mjeseca 6,4 posto.

You may also like