Crobex pao sedmi tjedan za redom

Na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks prošloga tjedna skliznuo već sedmi tjedan zaredom, zaronivši na najnižu razinu u više od tri godine, pri čemu se cijena dionice HT-a spustila ispod 140 kuna, dotaknuvši povijesno najnižu razinu.

Crobex indeks prošloga je tjedna skliznuo 0,14 posto, na 1.657 bodova, spustivši se sedmi tjedan zaredom, na novu najnižu razinu od 28. lipnja 2012., kada je iznosio 1.637 bodova. Crobex10 oslabio je, pak, 0,29 posto, na 982 boda, najnižu razinu od listopada. Tako su oba indeksa na gubitku od početka godine – Crobex za 5, a Crobex10 za 2,5 posto. Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna oko 80 milijuna kuna, gotovo dvostruko više nego tjedan dana ranije. Uz to, u blok transakciji povlaštenim izdanjem Adrisa ostvaren je još 4,1 milijun kuna prometa, po cijeni od 364,82 kuna po dionici. “Crobex je ponovno tjedan završio u crvenome, već sedmi uzastopno. Prosječni dnevni promet bio je nešto veći nego u tjednu ranije, na razini od otprilike 15 milijuna kuna. No, u tjednu nije bilo značajnih poslovnih vijesti, koje bi imale utjecaj na tržišta”, kaže Ivana Kovačić, viša analitičarka u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria Banke.

Najveći promet bio je ostvaren povlaštenim izdanjem Adrisa, kojim je, uz blok transakciju, protrgovano u redovnom trgovanju gotovo 18 milijuna kuna, a cijena dionice pritom se spustila 1,63 posto, na 363 kune. Znatnije se trgovalo i redovnom dionicom te kompanije, pa je ostvaren promet od 7,4 milijuna kuna, a cijena joj je pritom oslabila 2,7 posto, na 540 kuna. Velik promet, gotovo 11 milijuna kuna, ostvaren je i dionicom HT-a. Cijena joj je pritom oslabila 2,2 posto, skliznuvši na novu povijesno najnižu razinu od 139,84 kune. Veći promet ostvaren je još i dionicom Hotela Imperial, 7,9 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 3,53 posto, na 510 kuna, tako da je među likvidnijim izdanjima bila među dobitnicama. Po rastu cijene još se ističu i dionice Jadroagenta, za 7,6 posto, Jamnice, za 3,64 posto, te Kraša, za 3,09 posto.

Veće gubitnice među likivdnijim izdanjima bile su dionice Dalekovoda, s padom cijene za 6,8 posto, te Vupika, za 10,4 posto. Od poslovnih vijesti, Valamar Rivijera završila je preuzimanje svih manjinskih udjela u Hotelima Baška, čime je postala potpuni vlasnik. Dionica Valamara pojefinila je 0,25 posto, na 23,6 kuna, uz 3,5 milijuna kuna. “Tehnička slika Crobexa i dalje je negativna. Poboljšani makroekonomski izgledi nisu znatnije promijenili sentiment ulagača na domaćem tržištu. No, pozitivni faktor mogao bi pristići izvana, jer su na globalnoj razini smanjene neizvjesnosti nakon ovotjednog sastanka Feda”, smatra Kovačić, koja procjenjuje da bi se Crobexi do kraja godine mogli zadržati na postojećim razinama, ne bude li značajnijih korporativnih vijesti.

You may also like

0 comments