Crobex među najbrže rasućim indexima

Prema tim podacima, vrijednost Crobexa, indeksa Zagrebačke burze, u posljednja je tri mjeseca porasla 10,18 posto. Po tome, hrvatsko se tržište kapitala smjestilo na osmo mjesto na svjetskoj ljestvici, iza burze u Beču, a ispred burze u Limi, peruanskoj prijestolnici.

Naravno, rast vrijednosti indeksa Zagrebačke burze ne može se uspoređivati sa skokom koji su u zadnja tri mjeseca imali indeks burze u brazilskom Sao Paulu, ili u tradicionalnom financijskom središtu Dalekog istoka, Hong Kongu, no svakako je ohrabrujući. Toga je svjesno kako vodstvo Zagrebačke burze, tako i investitori i brokeri.

I u brokerskim krugovima ističu kako se hrvatsko tržište kapitala diglo iz letargije. To se vidi i po kretanju vrijednosti Crobexa, koji je ponovno iznad psihološke granice od 1800 bodova.

Vidi se to i po podacima o trgovanju od 1. lipnja do 14. rujna, koje smo dobili od Zagrebačke burze. Prema njima, u protekla tri i pol mjeseca najviše se, kako je već uobičajeno, trgovalo dionicama HT-a, na kojima je u tom razdoblju ostvaren promet od gotovo 91,9 milijuna kuna. Slijedi Valamar Riviera, s ukupnim prometom u zadnja tri i pol mjeseca većim od 65,1 milijun kuna. Za njima dolaze dionice Adrisa, Podravke, Imperiala, Leda, Atlantica, Ericssona Nikole Tesle i AD Plastika. Kada je, pak, riječ o rastu vrijednosti pojedinih dionica u zadnja tri i pol mjeseca, najveći skok, 41,77 posto, imala je dionica rapskog Imperiala, dok je dionica Valamara u istom razdoblju ojačala 22,61 posto, AD Plastika 15,18 posto, a HT-a 12,48 posto, piše Jutarnji list.

Zbog svega toga, nije mali broj onih koji vjeruju da je ovo tek početak trenda oporavka tržišta kapitala u Hrvatskoj, iza kojeg su godine recesije i stagnacije. No, puno će toga ovisiti kako o tome što će se zbivati na domaćem terenu, tako i u okruženju. Ovisit će, ponajprije o dinamici gospodarskog oporavka Hrvatske, što je usko vezano uz reforme koje će nova Vlada morati provoditi. Naglasak će posebno biti na privatizaciji.

You may also like

0 comments