Crobex je daleko od najviših razina, ali dolaze bolja vremena

Kada se dobar dio Hrvata upoznao s tržištem dionica, putem HT-a i INA-e, svjedočili smo stvaranju balona na tržištu zbog velikog dotoka svježeg kapitala i želje za brzom zaradom.

Sve je to na bolan i ružan način za mnoge, piše ekonomski analitičar Ivica Brkljača u Jutarnjem listu, prekinula svjetska ekonomska kriza. Ona je, zbog brutalnog pada cijena dionica, mnoge zauvijek otjerala s burze, naime zbog nerazumnog rasta cijena, pad je bio još snažniji. Strah je, na žalost, spriječio investitore shvatiti kako je to prilika za kupnju.

Naše je tržište kapitala i dalje vrlo neefikasno, nedostaje nam likvidnosti i educiranih investitora, no stvari su se počele kretati na bolje iako je CROBEX daleko od najviših pretkriznih razina. Ipak, porast indeksa CROBEXturist od 440 posto u pet godina dokazuje kako je izrasla racionalnija skupina tržišnih sudionika nego li je to bio slučaj ranije.

Trenutni porast vrijednosti dionica možemo povezati s rastom izvoza, industrijske proizvodnje i domaće potrošnje, a ukoliko se to nastavi za očekivati je daljnji rast indeksa zbog rasta prometa i profita kompanija izlistanih na Zagrebačkoj burzi.

Drugi čimbenik, piše Brkljača u Jutarnjem listu, koji bi mogao utjecati na rast dionica jest porast štednje u domaćim bankama, ali i pad potražnje za kreditima, što je utjecalo na smanjenje kamata.

Ukoliko se samo jedan posto štednje kućanstava prelije na Zagrebačku burzu, smatra Brkljača, to bi moglo imati velik utjecaj na rast cijena dionica, jer je za nadati se da će građani Hrvatske, poput građana zapadnih zemalja, shvatiti dionice kao vid štednje i oplemenjivanja imovine.  Nova vlada sve bi to mogla dodatno potaknuti, i ojačati tržište kapitala, novim valom privatizacije, tj. inicijalnim i sekundarnim javnim ponudama.

Čini se da slijede bolja vremena na Zagrebačkoj burzi, zaključuje Ivica Brkljača u svojoj analizi za Jutarnji list.

You may also like