Crnoj Gori pozivnica za NATO 1. prosinca

Crnogorska vlada očekuje da će ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica NATO-a, na sastanku 1. i 2.  prosinca u Bruxellesu, donijeti odluku o upućivanju pozivnice Crnoj Gori za članstvo u Savezu, prenosi u utorak podgorička Pobjeda precizirajući da će već prvog dana ovog skupa biti poznato hoće li šefovi diplomacija, kako se očekuje, postići konsenzus i pozvati Crnu Goru na ulazak u članstvo.

O ostalim temama, među kojima je i misija „Odlučna potpora” u Afganistanu, razgovarat će se dan kasnije. Kako procjenjuju u Podgorici, Crna Gora ima potporu svih ključnih članica NATO-a, uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD) i Veliku Britaniju, s izuzetkom Francuske koja se još nije izravno izjasnila.

Pripremajući se za sastanak u prosincu, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg boravio je s 28 veleposlanika Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) sredinom listopada u Podgorici, gdje su se upoznli s napretkom u ključnim područjima. Tom prilikom čelnik Alijanse je izjavio da je Crna Gora ostvarila značajan napredak u reformama, osobito u području vladavine prava te da će „pristupanje Crnoj Gore euroatlantskoj obitelji biti dobitak i za Crnu Goru i za NATO”. Najnovije istraživanje podgoričke agencije “Damar” pokazalo je da članstvo Crne Gore u NATO-u podupire 45 posto građana, dok je 37 posto protiv.

You may also like