Crnogorska oporba ustraje u prosvjedima

Čelnici crnogorskog oporbenog saveza, Demokratskog fronta (DF), priopćili su u srijedu da ostaju na platou ispred crnogorskog parlamenta, “na oslobođenom teritoriju” kako su ga nazvali, do ispunjavanja njihovih zahtjeva te da za to imaju odobrenje policije.

Oporbeni Demokratski front (DF), u čijoj se organizaciji od nedjelje svake večeri održavaju prosvjedi u središtu Podgorice, ispred zgrade parlamenta, uporan je u svojim temeljnim zahtjevima da premijer Milo Đukanović podnese ostavku, kako bi, kako navodi, zaustavilo produbljavanje političke krize i političkog sukobljavanja. Uz to, oni traže i formiranje prijelazne, tehničke vlade koja bi pripremila “poštene izbore” na svim razinama.

“Frontovci” Đukanoviću i njegovoj vladi zamjeraju na, po njihovoj ocjeni, lošem vođenju ukupne unutrašnje i vanjske politike, provođenju, po njima, “pljačkaške privatizacije”, navodnom visokom stupnju korupcije unutar vlasti i sklapanju štetnih ugovora sa stranim partnerima, nedovoljnoj agresivnosti u borbi protiv organiziranog kriminala te navodnoj krađi svih dosadašnjih parlamentarnih izbora.

Većina stranaka iz tog oporbenog saveza su prosrpske orijentacije i protive se ulasku Crne Gore u NATO, što se pokazalo nedavno kada su glasovali protiv rezolucije o crnogorskom pristupanju Alijansi. Stoga mnogih analitičari i političari procjenjuju da je ova njihova aktivnost usmjerena upravo u tom pravcu, jer se ovaj prosvjed održava uoči skorog dobivanja pozivnice za članstvo Crne Gore u NATO, te da ima za cilj destabilizaciju političkih i sigurnosnih prilika u državi.

Zastupnici DF od prošle godine ne prisustvuju sjednicama parlamenta, osobito kada svoj “premijerski sat” ima Đukanović. Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić pozvao je zastupnike DF-a da uđu u zgradu parlamenta, jer je to “pravo mjesto za rješavanje problema u funkcioniranju države”. Oni su njega, međutim, pozvali da siđe “među narod” i da zajedno s njima natjeraju Đukanovića na podnošenje ostavke. Prosvjed se odvija uglavnom bez većih incidenata, uz jake policijske snage i s već viđenom ikonografijom i zastavama drugih država.

Svake večer okupi se nekoliko tisuća ljudi, a onima iz unutrašnjosti organizatori su osigurali smještaj u stotinjak šatora. Premijer Milo Đukanović (53) u Crnoj Gori je u vrhu vlasti neprekidno 25 godina, a premijer je po šesti put postao 2012. Iz vladajuće Demokratske partije socijalista, čiji je čelnik od osnivanja Milo Đukanović, poručili su u srijedu da pažljivo prate razvoj događaja te da će, sukladno tome, povlačiti političke poteze i donositi odluke, vođeni svojim programskim i državnim ciljevima.

You may also like