Crnadak traži da se smire strasti u i oko BIH

Hrvatska ostaje važan susjed i nezaobilazan partner Bosne i Hercegovine, a sve probleme koji postoje u odnosima dvije države valjalo bi rješavati dijalogom unutar odgovarajućih foruma, kazao je u četvrtak u Sarajevu ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Komentirajući prijepore između hrvatske predsjednice i nekih bosanskohercegovačkih dužnosnika o opasnostima od islamskog radikalizma Crnadak je novinarima kazao kako od javnih polemika o takvim stvarima nema koristi, a probleme bi trebalo rješavati u izravnom dijalogu. “Izjave (iz Hrvatske) koje su se čule proteklih tjedana i mjesecima nisu bile dobre i na to smo reagirali, a nadam se da će i s druge strane prevladati mišljenje da moramo ići s mirnijom retorikom, a da sporna pitanja rješavamo na sastancima”, kazao je šef bosanskohercegovačke diplomacije u očevidnom nastojanju da smiri razbuktale polemike o opasnostima od radikalnog islamizma u BiH, na koje je ukazala hrvatska predsjednica i što je naišlo na žestoka osporavanja iz BiH, gdje tvrde da je ta opasnost puno manja nego što se to prikazuje u Zagrebu.

Istaknuo je kako su i Sarajevo i Zagreb do sada ulagali ogromne napre ne bi li se bilateralni odnosi odvijali u dobrom pravcu pa bi trebalo izbjegavati sve što postignute rezultate dovodi u pitanje. Dogovor o takvom pristupu, kako je istaknuo, postigao je ranije s hrvatskim ministrom vanjskih i eurpskih poslova Davorom Ivom Stierom pa očekuje da će se s tim i nastaviti.

Potvrdio je kako u BiH očekuju potporu Hrvatske u nastavku procesa europskih integracija. Sada to posebice dolazi do izražaja jer se očekuje da europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn u petak u Sarajevu dužnosnicima BiH uruči upitnik koji je preduvjet za razmatranje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

Riječ je o upitniku koji bi trebao sadržavati oko tri i pol tisuće pitanja, a ovisno o odgovorima Europska će komisija procijeniti zaslužuje li BiH dobiti status kandidata. Procjena je kako će za ispunjavanje tog upitnika trebati najmanje šest mjeseci pa bi pod idealnim uvjetima BiH na kandidatski status mogla računati potkraj 2017. godine. Crnadak je ipak upozorio kako pred vlastima u BiH nije nimalo jednostavan posao. “Sada ćemo pokazati postoji li istinsko opredjeljenje za EU”, kazao je.

Na novinarsko pitanje izrijekom je potvrdio kako bi veliki problem mogla predstavljati činjenica da vlasti Republike Srpske odbijaju priznati rezultate popisa koji je proveden 2013. godine, jer drže kako je u stalne stanovnike uračunato 200 tisuća osoba koje za to nemaju zakonske osnove. “O tome ćemo kada se dogovorimo”, kazao je Crnadak naznačujući dodatne probleme na europskom putu BiH.

You may also like