Crna Gora uvodi taksu za gorivo

Dok mnogi u Crnoj Gori strahuju da će kredit koji je Vlada uzela kod Kineza za gradnju prve dionice autoputa opteretiti državne finansije i građane do granice izdržljivosti, novi nameti koje u cilju finansiranja troškova autoputa najavljuje kabinet premijera Đukanovića mogli bi da donesu i nešto pozitivno – bolje zdravlje crnogorskim građanima.

A kako?

Kako prenosi crnogorska štampa Vlada će čim počne gradnja prioritetne dionice auto puta Bar – Boljare, od Smokovca do Mateševa građanima uvesti namjensku taksu na maloprodajnu cijenu goriva u visini od 0,05 eura po litru.

Uvođenje takse dio je ekonomskih reformi države u periodu od 2015. do 2017. godine, koje su usvojene na prošloj sjednici Vlade, a njome će, prema zvaničnim procjenama, budžetski prihodi biti povećani za devet miliona eura, pišu Dnevne novine.

Pored uvođenja takse na gorivo, Vlada će zbog otplate duga za izgradnju prioritetne dionice auto-puta tokom ove godine povećati akcize na alkohol, gazirana pića, duvan i duvanske proizvode, a budžetski prihodi biće uvećani i novim porezima na kafu i dobitke od igara na sreću.

Među građanima koje smo anketirali tim povodom vlada većinsko raspoloženje da je to opravdano jer je autoput trajna vrijednost.

You may also like