Crna Gora uvodi merkantibilno državljanstvo

Podgorica – Crna Gora razmatra mogućnost uvođenja ekonomskog državljanstva, saznaju Vikend novine u vrhu Vlade, a ova povoljnost bila bi namijenjena investitorima.

Izvor u Vladi naveo je i da je odbijena mogućnost uvođenja takozvanih “zlatnih viza”, programa koji bi omogućavao da kupovinom jedne ili više nekretnina u vrijednosti iznad tačno utvrđene granice strani državljanin dobija boravišnu dozvolu u našoj zemlji, čime stiče i pravo da kao nastanjeni u njoj putuje širom Šengen zone bez vize.

Ponuda crnogorskog tržišta nekretnina u medijskim člancima namijenjenim čitalačkoj publici Istočne Evrope, brošurama i reklamnom materijalu prošle godine promovisana je uz najavu da bi naša zemlja ubrzo mogla uvesti “zlatne vize” stranim državljanima koji u ovaj sektor ulože veći iznos novca.

Programi olakšica za prijem u državljanstvo stranih investitora, poput programa ekonomskog državljanstva i boravišnih dozvola postoje u mnogim državama, poput Sjedinjenih Američkih Država, Španije i Velike Britanije, u kojima ne postoje ograničenja na mogućnost dodjeljivanja drugog državljanstva, ukoliko se u tome prepozna značajan državni interes i doprinos sveukupnom razvoju društva.