Crna Gora treba veće stope rasta

Podgorica – Premijer Milo Đukanović saopštio je da nije zadovoljan tempom razvoja u Crnoj Gori, te da i dalje zaostajemo za Evropom ali da se taj jaz može premostiti pametnim unapređenjem poslovnog ambijenta, korišćenjem pozitivnih iskustava i kapitala. On smatra da Crna Gora sigurno korača ka Evropskoj uniji i NATO-u, a poziv za NATO ćemo, kako kaže, dobiti krajem ove godine.
“Nijesam zadovoljan tempom razvoja Crne Gore, čašu uvijek gledam kao polupraznu. Stopa rasta je nedovoljna za Crnu Goru, nama treba više. Mi i dalje zaostajemo za Evropom, to je posljedica zaostajanja Balkana, ali možemo reći da smo na dobrom putu”, istakao je Đukanović na skupu koji je organizovala Američka privredne komore u Crnoj Gori, AmCham Montenegro pod nazivom „Otvoreno sa Premijerom”.Prema njegovim riječima jaz zaostajanja za Evropom može se obezbijediti pametnim unapređenjem poslovnog ambijenta, korišćenjem pozitivnih iskustava i kapitala. “Potrebni su nam renominarni strani poslovni partneri. Mi smo ekonomski stabilna država. Sigurno koračamo ka Evropskoj uniji i NATO-u, a poziv za NATO ćemo dobiti siguran sam krajem ove godine”, tvrdi premijer. Po ocjeni Đukanovića nezaposlenost je najteži socijalni problem ne samo u Crnoj Gori, već i u Evropi. “Crna Gora je veoma posvećena tom problemu. Ključni problem je nedominatnost u obrazovnom sistemu. Prethodni sistem je bio kvalitetan konzistentan. Drugi problem je nekritična, nedovoljna osmišljena primjena bolonje”, ocijenio je on.

On je naglasio da je vladavina prava jedan od ključnih izazova u Crnoj Gori. “Potenciranje vladavine prava ne vidimo kao imperativ koji nam nameću, već kao unutrašnju potrebu. Ne treba niko sa strane da nas podsjeća na to”, naglasio je Đukanović. Zbog toga kako je naglasio moramo ući dublje u suštinu zašto je vladavina prava loša na Balkanu. Đukanović je rekao i da nema ekonomskog razvoja bez razvoja infrastrukture, te da se uprkos dugom suživotu na Balkanu, ne poznajemo dovoljni, pa se zato moramo povezati, a to se, kako tvrdi premijer, najbolje može realizovati pomoću infrastructure. “Crna Gora je atraktivna destinacija za investicije, ali još dosta toga treba da bude urađeno u otklanjanju biznis barijera”, ocijenjeno je danas u AmCham Montenegro. U AmCham Montenegro smatraju da su spora državna uprava i birokratija neki od glavnih rizika sa kojima će se njihov biznis suočavati u narednom periodu.

Glavna pitanja koja se vide kao biznis barijere su pravosudni sistem, rašireno sivo tržište, kao i naplate dugova. Skup Otvoreno sa premijerom je održan povodom Izvještaja Američke privredne komore u Crnoj Gori o poslovnom ambijentu u 2014. godini. Razgovor sa premijerom Đukanovićem bio je prilika da vodeći privrednici i gosti AmCham Montenegro steknu uvid u stav Vlade o opštem stanju poslovnog ambijenta u Crnoj Gori. Uvodnu riječ prilikom otvaranja događaja imala je ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Margaret En Uehara.