Crna Gora zasad nema izražen problem po pitanju azila, migracija i izbjeglica kao njezini susjedi Srbija i Makedonija, jer se tek nekoliko izbjeglica u ovom trenutku nalazi u modernom Centru za azilante kod Podgorice, ocijenjeno je iz crnogorskog ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Direktorica Regionalne inicijative MARRI Tamara Mugoša rekla je podgoričkom dnevniku Pobjeda da se taj broj iz dana u dan mijenja, te da se situacija u regiji pomno prati i analizira. “Ima dovoljno razloga da se pažljivo analizira situacija i mogući scenariji, kako bi se blagovremeno reagiralo i spriječili eventualni negativni efekti koje donose migracijski procesi”, kazala je Mugoša.

Ona je posebno istaknula odgovoran odnos Crne Gore kada je u pitanju zaštita svih prava koje migranti, tražitelji azila ili izbjeglice imaju prema međunarodnim i domaćim konvencijama i propisima. Od početka godine u Centru za azilante u Spužu kod Podgorice boravilo je oko 900 osoba tražilaca azila, uglavnom iz Sirije, rekao je za TV Crne Gore Željko Šofranac, direktor Uprave za izbjeglice i azilante i predsjednik Operativnog tima za sistem azila u Crnoj Gori.

On je međutim kazao da se značajan broj azilanata (20-30 posto) ne prijavljuje Centru već izravno od ministarstva unutarnjih poslova traži potrebne dokumente i nastavlja put prema srednjoj i zapadnoj Europi. “To nosi sa sobom mnoge rizike, prije svega zdravstvene i sigurnosne, s njima se mogu infiltrirati i razni drugi elementi – tako da je to pod budnom pažnjom svih država i u regiji, a naravno i države Crne Gore, prije svega MUP-a i drugih nadležnih institucija koje se bave ovim pitanjem”, kazao je Šofranac.

Related Posts