Crna Gora imala BDP 4 posto prošle godine

Bruto društveni proizvod (BDP) u Crnoj Gori je, na temelju preliminarnih rezultata, prošle godine iznosio 3,59 milijardi EUR ili 4 posto više nego godinu ranije.

„BDP je u prošloj godini, u odnosu na 2014., nominalno bio veći četiri posto. To znači da je u prošloj godini stvoreno više dodatne vrijednosti za 138 milijuna eura“, rekla je u četvrtak novinarima direktorica državne statističke službe MONSTAT Gordana Radojević. Prosječna plaća bez poreza i doprinosa u veljači je u Crnoj Gori iznosila 491 euro i bila je 0,2 posto veća nego u siječnju, priopćili su statističari MONSTATA.

U odnosu na prosječnu neto zaradu u prošloj godini, zarada u veljači je bila 2,3 posto veća, dok je, prema podacima Monstata, prosječna bruto plaća iznosila 739 eura. Prosječne zarade su najviše porasle u obrazovanju, skoro pet posto, administraciji i pomoćnim uslužnim djelatnostima 3,3 posto, državnoj upravi i obrani 1,7 posto, dok je pad zabilježen u sektorima poljoprivrede, šumarstva i ribarstva za više od 15 posto.

You may also like