Crna Gora dobila pozivnicu, Vesna Pusić čestitala

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić čestitala je u srijedu Crnoj Gori na pozivnici za članstvo u NATO-u. “Koristim ovu priliku da čestitam svim građankama i građanima te vodstvu Crne Gore na ovom uspjehu i svima nama na doprinosu sigurnosti. Hoću naglasiti da ovo zaista nije ni protiv koga, a jest za stabilizaciju jugoistočne Europe čija stabilnost utječe i na globalnu stabilnost”, rekla je ministrica Pusić nakon donošenja jednoglasne odluke o upućivanju pozivnice Crnoj Gori.

Ministrica Pusić je dodala da je Hrvatska puno surađivala s Crnom Gorom na njezinu putu prema članstvo u NATO-u na raznim temama. Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a uputili su u srijedu na sastanku u Bruxellesu Crnoj Gori pozivnicu za članstvo u Savezu. “Povijesna odluka o početku pregovora o pristupanju Crne Gore donesena je jednoglasno na sastanku ministara vanjskih poslova”, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. “Čestitamo Crnoj Gori. Ovo je početak jednog divnog savezništva”, dodao je Stoltenberg.

Ministrica Pusić je rekla kako se ne može sjetiti “da je ikada bilo tolikog nesrazmjera između veličine zemlje i njezina doprinosa regionalnoj, europskoj i globalnoj sigurnosti”. “Crna Gora je mala zemlja na vrlo važnom geostrateškom položaju, važna ne samo za sigurnost jugoistoka Europe, nego i jadransko-jonskog bazena”, rekla je Pusić. Osim toga, dodaje Pusić, članstvo u euroatlantskim integracijama zemalja u našem dijelu Europe nije samo pitanje sigurnosti, nego i pitanje izgradnje institucija države. Glavni tajnik NATO-a Stoltenberg istaknuo je da je odluka o upućivanju pozivnice “važan korak u euroatlantskim integracijama cijelog zapadnog Balkana” te da šalje jasnu poruku da “NATO ostavlja svoja vrata otvorenima kako bi se dovršila naša vizija cjelovite, slobodne i mirne Europe”.

Nakon donošenja odluka na sastanak savezničkih ministara vanjskih poslova pozvani su potpredsjednik crnogorske vlade i ministar vanjskih poslova Igor Lukšić i ministrica obrane Milica Pejanović-Đurišić. “Ovo je veliki dan za moju državu i vjerujem da ga je zaslužila. Primiti pozivnicu za NATO čast je i privelegij”, rekao je ministar Lukšić. Crna Gora je od 2009. godine sudjelovala u Akcijskom planu za članstvu, programu namijenjenom zemljama kandidatkinjama da se što bolje pripreme za punopravno članstvo. Stoltenberg je naglasio da ovo nije kraj puta i da Crna Gora treba nastaviti s reformama. “Važno je da Crna Gora nastavi na reformskom putu – prilagodbi obrane, unutarnjim reformama, posebice u pogledu vladavine prava te da nastavi raditi na podizanje javne potpore za članstvo u Savezu”, kaže Stoltenberg.

Pristupni pregovori, koji obično traju vrlo kratko, svega nekoliko tjedana, trebali bi započeti početkom sljedeće godine. Nakon zaključenja pregovora slijedi potpisivanje protokola o pristupanju koji onda mora ratificirati svih 28 zemalja članica i tek nakon toga Crna Gora postaje 29. članica Saveza. Ova pozivnica je neobična jer nije donesena na summitu Saveza, nego na ministarskoj razini. Tako je odlučeno prošle godine na summitu Saveza u Walesu kada je rečeno da će Crna Gora dobiti pozivnicu do kraja 2015. godine, ako ispuni tražene reforme. Na članstvo Crne Gore u NATO ne gleda se blagonaklono u Rusiji. Moskva ponavlja da ta odluka ima “veliki potencijal za konfrotaciju”.

Ministrica Pusić smatra da to neće na negativan način utjecati na odnose NATO-a s Rusijom. “Naravno da je Rusija pokazala skepsu prema članstvu Crne Gore, ali za Crnu Goru i cijelu regiju ovo ima drugi značaj nego možda u nekim drugim dijelovima svijeta upravo zato jer pridonosi stabiliziranju institucija države, što je svakako važno za sigurnost cijele regije. Članice NATO-a i Rusija u ovom trenutku imaju zadaću pronaći novu platformu pa i na sigurnosnom planu oko Bliskog istoka, rata u Siriji i zajednički koordinirane borbe protiv ISIL-a. Ako to bude uspješno onda će to pridonijeti poboljšanju odnosa Rusije i NATO-a”, rekla je Pusić.

You may also like

0 comments