Credit Suisse zbog otpisa nematerijalne imovine u gubitku

Švicarski bankarski div Credit Suisse u četvrtak je izvijestio da je u četvrtom tromjesečju lani poslovao s neto gubitkom, navodeći kao razlog otpis nematerijalne imovine, te troškove restrukturiranja i pravnih sporova.

Banka je tako u posljednja tri mjeseca 2015. zabilježila neto gubitak od 5,8 milijardi franaka (5,8 milijardi dolara). U istom razdoblju godine ranije zabilježili su neto dobit od 691 milijun franaka. Rezultat objašnjavaju ponajprije otpisom nematerijalne imovine u iznosu 3,8 milijardi franaka, koji je “rezultat novog strateškog smjera, strukture i organizacije najavljene u listopadu 2015. godini”. Riječ je o troškovima otpisa povezanim s akvizicijom investicijske banke Donaldson, Lufkin & Jenrette iz 2000. godine.

Značajne su stavke bili i troškovi parnica u iznosu 564 milijuna franaka, te troškovi restrukturiranja od 355 milijuna franaka. Prihodi su im u zadnjem kvartalu smanjeni za 34 posto, na 4,2 milijarde franaka. Neto gubitak za poslovnu 2015. godinu iznosio je 2,9 milijardi franaka. U godini ranije banka je ostvarila neto dobit od 1,8 milijardi franaka.

Novi čelnik Credit Suissea Tidjane Thiam već je u listopadu lani bio najavio otpuštanje više tisuća zaposlenika i povećanje kapitala radi jačanja bilance i usmjeravanja fokusa na poslove upravljanja bogatstvom u Aziji, ne navodeći tada konkretne brojke. Pri predstavljanju rezultata poslovanja u četvrtak je poručio kako banka ubrzava najavljeni proces i cilja 500 milijuna franaka godišnjih ušteda, najavivši da će u kratkom roku otpustiti oko 4.000 zaposlenika.

You may also like

0 comments