Čović: Referendum neće destabilizirati BIH

Hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović i posebni izaslanik EU-a u BiH Lars-Gunar Wigemark izrazili su u srijedu u Mostaru očekivanje da nedjeljni referendum u RS neće utjecati na destabilizaciju prilika u BiH dodajući da pred BiH slijedi veliki posao kako bi zemlja sljedeće godine dobila kandidacijski status za članstvo nakon što je jučer dobila zeleno svjetlo Vijeća za opće poslove EU-a.

“Uvjeren sam da nakon 2. listopada nitko neće spomenuti referendum kako god završi ta priča. Nakon toga ćemo svu energiju koju smo usmjerili na priču o referendumu usmjeriti na područje europskih integracija”, rekao je Čović nakon susreta u njegovu uredu u Mostaru s izaslanikom EU-a u BiH.
Pri tome je izrazio očekivanje da domaći političari u BiH mogu razriješiti prijepore koje nisu bili u stanju posljednjih godina kako bi zemlja mogla do kraja sljedeće godine dobiti status kandidatkinje za članstvo. Prije svega se to odnosi na presudu Suda u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci, ali i rješavanja hrvatskog pitanja.

“Za šest mjeseci ćemo završiti priču o slučaju `Sejdić-Finci`. Sve to se može riješiti uz malo volje. To je u našim rukama i ne vidim razlog da ne bude riješeno da kraja prvog tromjesečja sljedeće godine”, rekao je Čović.

Posebni predstavnik EU-a u BiH Lars-Gunnar Wigemark pozvao je vlasti i političare u BiH da tehnička pitanja u komunikaciji s Europskom unijom ne pretvore u nerješiva politička pitanja. Pri tome je pohvalio ulogu predsjednika Čovića koji je u veljači predao zahtjev za stjecanje statusa kandidata za članstvo.

“Da nije bilo predsjednika Čovića, koji je inzistirao da u drugom mjesecu ove godine preda aplikaciju, mi danas ne bismo ni bili ovdje i ne bismo razgovarali o ovim dobrim vijestima”, rekao je Wigemark.

Vijeće za opće poslove EU jučer je prihvatilo zahtjev BiH za stjecanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Nakon toga slijedi izrada avisa Europske komisije, te slanje upitnika vlastima BiH.

You may also like