Čović neizravno podržao referendum u RS-u

Hrvatski član predsjedništva BiH Dragan Čović ocijenio je u ponedjeljak u Mostaru da održavanje referenduma u Republici Srpskoj neće negativno utjecati na odluku Europske unije da toj zemlji prihvati zahtjev za stjecanje statusa kandidata za članstvo.

“Siguran sam da što se tiče europskog puta, na bilo koji način to (referendum) neće usporiti naš put. To se moglo vidjeti iz izjava svih onih koji su nam slali poruke. U posljednjem kontaktu sa (slovačkim ministrom vanjskim poslova Miroslavom) Lajčakom sve se priprema da mi na idućoj sjednici Europskog vijeća 20. rujna dobijemo pozitivan odgovor”, rekao je Čović u Mostaru na upit novinara može li održavanja referenduma usporiti europski put zemlje.

Čović je opetovao da se odluke Ustavnoga suda BiH o referendumu kao i o drugim pitanjima moraju bespogovorno provoditi, ocjenjujući da održavanje izjašanjavanja o Danu Republike Srpske neće ništa dramatičnoga donijeti BiH. Hrvatski član predsjedništva dodao je da nakon odobravanja zahtjeva za stjecanja statusa kandidata za članstvo pred vlastima BiH slijedi veliki posao nakon što zemlja dobije upitnike. “Tek onda dolazi jedan ozbiljan posao. No, najvažnije je izbjeći političke zamke kako bi krajem iduće godine imati kandidacijski status”, dodao je Čović i pojasnio da se to razdoblje mora iskoristiti kako bi se BiH transformirala u ustavno-pravnome smislu.

“Odmah nakon izbora nastojat ću nametnuti tu dinamiku kako bi se riješila pitanja provedbe odluke Suda u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci, reorganiziranja BiH kako opet ne bi došli blizu neke sljedeće kampanje za izbore”, rekao je Čović.

Vlasti Republike Srpske neće odustati od provedbe referenduma najavljenog za 25. rujna, a popis birača koji im je uskratilo Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) nadomjestit će podacima koje posjeduje entitetska policija, najavio je u ponedjeljak Siniša Karan, predsjednik posebnog povjerenstva za provedbu referenduma koje je osnovao parlament RS.

Nakon sjednice tog povjerenstva održane u Banja Luci Karan je novinarima kazao kako se pripreme za referendum nastavljau te kako na to neće utjecati nikakvi politički pritisci ili odluke Ustavnog suda BiH. Dodao je kako jedino narodna skupština RS koja je donijela odluku referendumu može tu odluku i promijeniti.

Članovi povjerenstva kojemu predsjedava nisu zabrinuti činjenicom da je SIP prošlog tjedna odlučio kako im neće dostaviti izvadak iz središnjeg biračkog popisa i to na temelju ocjene kako je referendum nezakonit baš kao i tijelo koje radi na njegovoj provedbi. “Obratit ćemo se drugim tijelima. MUP RS ima sve potrebne podatke”, ustvrdio je Karan.

You may also like

0 comments