Čović: Komunikaciju sa Zagrebom podići na višu razinu

Referendum na kojem su se Srbi plebiscitarno izjasnili ZA 9. siječnja kao praznik Republike Srpske i dalje diže prašinu iako je zapravo nejasno – što sad? Za službeni Zagreb to je neprihvatljiv i neodgovoran čin koji ima potencijal destabilizirati BiH, ali i šire područje jugoistočne Europe.

Ni za Bruxelles jučerašnji referendum nema zakonsku osnovu, ali zato su u BiH dodatno uzavrele političke strasti. Milorad Dodik već je dobio poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenika.

O cijeloj situaciji smo u RTL-u Danas razgovarali s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Smeta li Vama kao Hrvatu da se 9. siječnja slavi kao praznik Republike Srpske? “U BiH kad jedni slave, drugi uglavnom prosvjeduju. Oko svega, tako i oko datuma. Da smo se mogli dogovoriti oko državnih praznika i blagdana, imali bi zakon o njima. Što prije prebacimo teme u realan okvir života BiH, izađemo iz okvira kampanje, bit će nam lakše. Preporučio bih kolegama da manje komentiramo dane iza nas, a da se okrenemo europskoj budućnosti u BiH”.

Ima li ovaj referendum ikakvog utjecaja na Hrvate u BiH? “Uvjeren sam da neće imati i da se mi moramo baviti životnim problemima. I moje i nastojanje stranke je naš europski put, unutarnja stabilnost, a teme poput ove ćemo ostaviti lokalnim razinama da se njima bave”.

Jeste li se čuli s Dodikom? “Nisam se čuo s njim zadnjih 15 dana jer smo svi u kampanji koja završava u petak. Moramo biračima poslati poruke što želimo – moramo se izboriti za jednakopravnost tri naroda, ali u državi koja može osigurati da živi po europskim standardima, državi u kojoj će se otvarati radna mjesta, iz koje mladi neće odlaziti i to je primarni zadatak mene osobe i onih koje ja predstavljam”.

Jeste li zadovoljni onime kako se Zagreb ponaša prema Hrvatima u BiH? “Mislim da ćemo tu razinu komunikacije dignuti na maksimum već nakon formiranja naše vlade. Moj posjet Zagrebu i razgovor s gospodinom Plenkovićem i drugim dužnosnicima ukazuju na to da dosadašanja razina komunikacija ni izbliza nije zadovoljavala potrebe nas u BiH”.

Tko je za to bio kriv? “Svi mi zajedno, nećemo tražiti krivca već nova rješenja”.

Vjerujete li da će Visoki predstavnik uistinu iskoristiti svoje ovlasti i može li nakon toga situacija eskalirati? “Siguran sam da neće iskoristiti svoje ovlasti, kao i da situacija neće eskalirati. Mi ćemo se već za dva dana okrenuti drugim temama”.

You may also like

0 comments