Ćorić “uništio” Grčića u jučerašnjem Otvorenom

U emisiji Otvoreno na HRT-u gostovali su potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, predsjednik HDZ-ova Odbora za financije Tomislav Ćorić, profesor ekonomije na Fakultetu političkih znanosti Luka Brkić te Vedrana Pribičević iz Zagrebačke škole ekonomije i managementa.

Voditelja Domagoja Novokmeta zanimalo je gdje je SDP-ov program. “Jedan dio programa je činjenica da mi ostvarujemo sve ono što su želje našeg političkog suparnika. Rezultati su vidljivi, industrija raste, turizam ima najbolju sezonu, rastu i roba i usluge, imamo nakon više od deset godina pozitivnu platnu bilancu s inozemstvom, zaustavljen je rast nezaposlenosti. Program je gotov i on ima sve bitne elemente i čitav niz mjera koje su vrlo konkretne, npr. smanjenje PDV-a u poljoprivredi i runda novog rasta plaća”, rekao je ministar.

Na upit voditelja kada ćemo saznati mjere, odgovorio je: “Ovih dana”. Nakon njega riječ je preuzeo Tomislav Ćorić. “Ministar govori o rastu. Hrvatska je u ovom mandatu izgubila 3,5 posto BDP-a. Gospodine Grčiću, možete evidentirati da je hrvatska dodana vrijednost pala za 10 milijardi kuna na godišnjoj razini. Rast BDP-a prva dva kvartala ove godine praćen je rastom vanjskog duga. Vaša Vlada je državu zadužila za 80 milijardi kuna, to ide prema 100 milijardi kuna. To je najveće zaduženje u povijesti RH u mandatu jedne Vlade. Nitko se nikada nije više zadužio od ove Vlade u posljednjih 25 godina”, rekao je Ćorić.

Grčić je odgovorio da je statistika čudo i da je u prošloj Vladi zaduženje iznosilo 93 milijarde kuna. Kako tvrdi, usporili su rast javnog duga i rast deficita. Vedrana Pribičević kazala je da rast javnog duga nešto što definitivno opterećuje ekonomiju: “Javni dug je nažalost jedna stvar koja će itekako opteretiti bilo koju od budućih vlada i morat će se naći načina kako će se smanjiti. Dva su načina. Morate dati javnu imovinu u koncesiju ili rasprodati ili ostvariti vrlo visoki rast BDP-a”.

Brkić je pomalo razočaran jer, kako tvrdi, nema nikakvih simulacija programa. “Ne vidite ove modele, ne vidite što se događa s pojedinim programima. Ne samo kratkoročno, nego i dugoročno. Trebali bi dobiti dio biračkog tijela koje ne izlazi na izbore, njih oko 40 posto. Trebamo dobiti nešto što je novo u izborima”, rekao je prof. Brkić.

Dolina suza traje četiri godine Ćorić je rekao da se Hrvatska već četiri godine nalazi u dolini suza. “Ovaj program konačno će cijeloj Hrvatskoj i našim građanima omogućiti da izađemo iz te doline suza. Dio mjera našeg gospodarskog programa predstavljen je prije nekoliko dana, u našoj sljedećoj fazi kampanje bit će predstavljen dodatan dio mjera. Smanjenje poreza na dodanu vrijednost samo je jedan u setu mjera koje slijede u poboljšanju mjera. Hrvatska prema Doing Businessu i drugim indeksima stoji jako loše. Mi četiri godine samo tapkamo u mjestu i propadamo financijski”.

Dodao je da će povoljno poslovno okružje, smanjenje PDV-a, stimuliranje izlaska iz sive zone, kao i nestandardne porezne olakšice dovesti do pozitivnih učinaka. “Kolega Ćorić je mlad i nije bio ni blizu politici prije sedam-osam godina. Loše je da nije spoznao što se događalo te četiri godine prethodnog mandata kada je hrvatska ekonomija kumulativno pala 10 posto, potrošene su 93 milijarde kuna. Oni su spržili 93 milijarde kuna, a efekt je bio minus od 10 posto BDP-a. Mi smo restrukturirali gospodarstvo”, rekao je Grčić i dodao da će se tek osjetiti svi poslovi koji su obavili za tvrtke poput Đure Đakovića, Imunološkog zavoda ili HPB-a.

Međutim, Grčić je u jednom trenutku rekao da dva posto od PDV-a u proračunu iznosi sedam milijardi kuna, na što ga je Ćorić zaustavio. “Vi govorite da je dva posto PDV-a 7 milijardi kuna, to nije točno. Kada bi znali koliko je točno, znali bi da je to 3 milijarde kuna… Smanjenje PDV-a može doći kao rezultat čitavog niza mjera, ne kao ad hoc mjera”, rekao je Ćorić, kazavši da će do smanjenja PDV-a doći u srednjem roku, dvije do tri godine od preuzimanja vlasti.

Ćorić: U Planu 21 govorili ste o rastu od 5 posto u 2015. Ćorić je dodao i da Hrvatska egzistira na 320.000 blokiranih, a u trenutku kada je SDP preuzeo vlast, bilo ih je 216.000. “Hrvatska je tada dva kvartala bila u gospodarskom plusu. Imali ste vremena da realizirate plan 21. Jedna od ključnih stvari u njemu je rast od 5 posto BDP-a u 2015. godini. Nakon godina pada, imamo rast od 0,8 posto… U Hrvatskoj je nekoliko puta intervenirano u porezne procese, svatko tko dolazi investirati, odustat će. Četiri puta smo promijenili ravnatelja Porezne uprave”, rekao je predsjednik HDZ-ova Odbora za financije.

Voditelj je na kraju emisije pitao koje će biti prve intervencije u slučaju preuzimanja vlasti. “Izmjena zakonodavnog okvira, ubijanje procedura i stvaranje pozitivne poslovne klime u RH”, rekao je Tomislav Ćorić.”Mi smo dolinu suza prevladavali, osigurali smo rast BDP-a, osigurali smo prihode u proračunu od 4 milijarde kuna, s tim možemo puno toga već sada, dogodine će to biti 8 milijardi kuna. Za prvu intervenciju, to je ubrzanje hrvatskog rasta”, zaključio je Grčić.

You may also like