Američki div industrije bezalkoholnih pića Coca-Cola izvijestio je u srijedu da je u netom završenom trećem kvartalu zabilježio manje prihode na godišnjoj razini zbog snažnijeg dolara koji je pritisnuo vrijednost prihoda od prodaje na tržištima izvan njegova najvećeg tržišta, onog sjevernoameričkog.

Neto operativni prihodi u navedenom su razdoblju smanjeni gotovo pet posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, na 11,43 milijarde dolara. Analitičari iz Reutersove ankete u prosjeku su očekivali 11,54 milijarde dolara. Među glavnim razlozima slabijih prihoda izdvaja se snažan dolar, koji je u proteklih godinu dana ojačao oko 12 posto prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta.

U trećem kvartalu dvoznamenkasti je pad prihoda zabilježen na azijsko-pacifičkom tržištu, za 11 posto, te na latinsko-američkom, za 14 posto. Slijedi Europa s padom prihoda od sedam posto, pokazuje financijsko izvješće kompanije. Poslovanje u tim trima područjima zaslužno je za približno trećinu ukupnih prihoda Coca-Cole, podsjeća Reuters.

Na najvećem Coca-Colinom tržištu, onom sjevernoameričkom, prihodi su na godišnjoj razini uvećani jedan posto, čemu su pridonijele više cijene i produljenje sporazuma o distribuciji s proizvođačem energetskih pića Monster Beverage.

Neto dobit pripisiva dioničarima u trećem je kvartalu, zaključno s 2. listopada, smanjena gotovo za trećinu, na 1,45 milijardi dolara, odnosno 33 centa po dionici. Ako se isključe posebne stavke, dobit Coca-Cole iznosila je 51 cent po dionici. Analitičari su prognozirali dobit od oko 50 centi po dionici.

Related Posts