CNN: Hillary Clinton protiv hidrauličnog frakturiranja

Hillary Clinton, demokratska kandidatkinja na predstojećim izborima za američkog predsjednika u CNN-ovoj debati zauzela je prilično oštar stav o hidrauličkom frakturiranja, metodi za pridobivanje nafte i plina koja je itekako pomogla da SAD smanji svoju energetsku ovisnost.

Clinton je rekla da neće poduprijeti frakturiranje tamo gdje su “lokalne zajednice protiv tog postupka jer uzrokuje zagađenje kada tvrtke ne objavljuje koje kemikalije koriste u procesu frakturiranja”. “S vremenom smo došli do svih mojih uvjeta. Ne vjerujem da će biti mnogo mjesta u SAD-u gdje će se moći nastaviti s frakturiranjem”, rekla je Clinton dodavši da u nekim mjestima frakturiranje nije dovoljno regulirano. “Moramo regulirati sve postojeće prakse i moramo ustrojiti sustav kojim će se prevenirati buduće frakturiranje ako nisu postignuti uvjeti koje sam spomenula”, rekla je Clinton. Drugi demokratski kandidat Bernie Sanders na isto pitanje kazao je da u potpunosti treba zabraniti frakturiranje. Donald Trump je više puta naglasio da se zalaže za hidrauličko frakturiranje za koje drži da ima “nulte rizike”.

Thomas Piquelman, financijski direktor francuskog elektroenergetskog diva EDF-a dao je ostavku zbog plana tvrtke da uđe u izgradnju dva bloka nuklearne elektrane Hinkley point C u Velikoj Britaniji. Bloombergov izvor kaže da je financijaš otišao zbog pritisak da se projekt u Britaniji realizira, iako će loka utjecati na financijsku poziciju tvrtke. Piquelman je bio jedan od protivnika upuštanja u taj projekt.

EDF-ov glasnogovornik odbio je komentirati situaciju,a EDF-ov upravni odbor navodno nije formalno ni upoznat s ostavkom. Reuters je prošli mjesec objavio da je sindikat, koji ima šest mjesta u NO EDF-a odlučio glasati protiv NE Hinkley point C, za koji EDF još nije donio konačnu financijsku odluku te da sindikati i oponenti unutar tvrtke traže odgodu dok se ne razvije nova, jednostavnija verzija Arevinom EPR reaktora. Francuski mediji su javili da su i drugi čelnici EDF-a zabrinuti i vrlo rezervirani prema projektu u Britaniji.

Dva EPR-ova reaktora koja se grade u Francuskoj i Finskoj godinama kasne s izgradnjom i premašili su budžet, a druga dva reaktora u Kini također kasne. EDF, koji je u 85-postotnom vlasništvu države posudio je milijarde eura samo da isplati dividendu dioničarima a zarada mu je pod pritiskom zbog niskih cij

You may also like