Clinton i tri republikanska kandidata dobitnici jučerašnjeg dana

Nakon predizbora za nominaciju predsjedničkog kandidata koji su u utorak održani u desetak američkih saveznih država kod republikanaca su u utrci ostala tri izgledna kandidata Donald Trump, Ted Cruz i John Kasich, dok je kod demokrata Hillary Clinton velikom pobjedom iz kandidature najvjerojatnije “izgurala” suparnika Berniea Sandersa.

Kandidatkinja Demokratske stranke, bivša državna tajnica Hillary Clinton, osvojila je Floridu, Ohiu i Sjevernu Karolinu i ostvarila gotovo nepremostivu prednost pred rivalom Berniem Sandersom demokratskim senatorom iz Vermonta anulirajući prošlotjedni zapanjujući gubitak u Michiganu.  Republikanac Donald Trump pobjedio je na Floridi gdje je teško porazio protukandidata Marca Rubia koji je odustao od daljnje kandidature, ali je u Ohio izgubio od John Kasicha.

U utrci za republikanskog predsjedničkog kandidata još je uvijek i senator iz Texasa Ted Cruz što će Trumpu uvelike komplicirati nominaciju na stranačkoj konvenciji u srpnju.  Kasich je izjavio da vodi pozitivnu kampanju koja će republikanske birače držati zajedno te da po nominaciju ide do kraja.

Nakon izbornih rezultata njegov voditelj kampanje John Weaver objavio je pismo u kojem je naveo da će Kasich pobijediti i osigurati podršku delegata prije stranačke konvencije u srpnju.  “Kasich će biti najbolji republikanski kandidat protiv Clinton”, poručio je.  No, kao ozbiljni izazivač Trumpu ostao je i Ted Cruz, miljenik konzervativnog pokreta Tea Party, koji računa na veću podršku u državama gdje će se održavati slijedeći predizbori jer tamošnji birači nisu jako konzervativni.

Teški poraz od Trumpa u svojoj je državi Floridi doživio Marc Rubio koji je nakon toga izjavio da odustaje od kandidature.  “Izabrao sam drugačiji put i ponosan sam na to”, izjavio je pred svojim biračima. Na kampanji mu je čestitao Ted Cruz ocijenivši da je bila čvrsta i pozitivna.  Na predizborima u utorak birala se četvrtina ukupnih delegata koji na stranačkim konvencijama nominiraju predsjedničkog kandidata, stoga i takva važnost predizbora velikog utorka.