Clinton i Sanders žestoko oko Sirije

Kandidat na demokratskim predizborima za američkog predsjednika Bernie Sanders optužio je svoju suparnicu Hillary Clinton za “prebrzu” podršku smjeni režima u Siriji, na demokratskoj debati kojom su u subotu dominirala pitanja nacionalne sigurnosti, te kako pobijediti radikalnu islamističku skupinu Islamsku državu.

Dvoje vodećih kandidata za demokratsku nominaciju na predsjedničkim izborima 2016, uz koje je na raspravi sudjelovao i bivši guverner Marylanda Martin O’Malley, također su se sukobili oko pitanja kontrole oružja, aktualiziranog nakon nedavnog masakra u San Bernardinu.

U pokušaju da smanji veliku prednost koju Clinton ima u ispitivanjima javnog mnijenja među demokratskim glasačima, Sanders je bivšu državnu tajnicu optužio za podršku brzoj smjeni sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, koji se odupro svim međunarodnim pritiscima i ostao na vlasti u zemlji u kojoj već više od četiri godine bjesni građanski rat dok veliki dio teritorija kontrolira Islamska država. “Tajnica Clinton se previše zauzimala za smjenu režima, malo previše agresivno, a da nije znala koje bi posljedice mogle biti”, rekao je Sanders tijekom debate koju je u Manchesteru u saveznoj državi New Hampshire organizirala tv postaja NBC. “Da, mogli bismo se sutra riješiti Asada, ali to bi stvorilo još jedan politički vakuum koji bi pogodovao IS-u”, dodao je.

“Promijeniti režim je lagano. Riješiti se diktatora je lagano. Ali prije nego to napravite, trebali biste razmisliti o tome što će se dogoditi dan kasnije”, rekao je Sanders, kojega se smatra pripadnikom lijevog krila Demokratske stranke.

Clinton, velika favoritkinja za osvajanje demokratske nominacije za predsjedničke izbore 2016, odbacila je te kritike ustvrdivši da je i Sanders, kao senator iz Vermonta, 2011. podupro “promjenu režima u Libiji”. Također je odbacila Sandersove tvrdnje da bi prioritet SAD-a trebalo biti uništenje IS-a, a ne rušenje Asada s vlasti. “Nećemo dobiti potporu na terenu u Siriji za izbacivanje IS-a ako tamošnji borci – koji nisu povezani s IS-om, ali čiji je najvažniji cilj rušenje Asada – ne misle da se istodobno radi na diplomatskim rješenjima. Sada to imamo”, rekla je Clinton. “Vrlo je važno raditi istodobno i jedno i drugo”, dodala je.

Pitanje kontrole oružja poticao je O’Malley, koji jako zaostaje u anketama i potreban mu je snažan zaokret u kampanji dok vrijeme polako istječe budući da je ostalo samo šest tjedana do prvih predizbora u Iowi. On je oboje svojih suparnika optužio za prihvaćanje čvršćeg stajališta prema kontroli oružja u SAD-u tek nakon najnovijeg masakra u San Bernardinu gdje je jedan radikalizirani islamistički par ubio 14 ljudi.

You may also like

0 comments