Climeworks namjerava reciklirati CO2 iz atmosfere

Inovatori iz švicarske tvrtke Climeworks javljaju kako su možda uspjeli riješiti problem viška CO2 u našoj atmosferi. Naime, ova tvrtka kreirala je sustav koji pretvara CO2 u iskoristivi nusproizvod čime bi naša atmosfera postala podnošljivija za život uz paralelno kreiranje nove profitabilne industrijske djelatnosti.

Tvrtka planira otvoriti prvu veliku svjetsku tvornicu koja hvata CO2 direktno iz zraka već iduće godine, a ovaj pokret mogao bi u potpunosti revolucionarizirati sektor alternativnih izvora energije. Način pretvaranja CO2 u iskoristivo gorivo nastaje hvatanjem zraka i vezanjem CO2 u filter u kojem uhvaćeni CO2 ostaje dok se ne zagrije. Filter se zagrijava na 100 stupnjeva Celzijusa čime se stvara vrlo čisti plinoviti CO2 koji se može koristiti za razne industrijske svrhe, uključujući karbonizaciju vode, sintetička goriva i uzgoj biljaka u staklenicima. Climeworks se ponosi činjenicom da sustav koristi vrlo malo energije za zagrijavanje filtera te navodi kako bi otpadna toplina iz drugih industrijskih postrojenja mogla biti korištena za pružanje potrebnih razina topline.

Climeworks ne krije svoju ekološki odgovornu stranu te gleda kako njegov proizvod lako mogu koristiti i u drugim industrijama za postizanje dobiti i ekološke odgovornosti. No, iz Climeworksa također podsjećaju kako korištenje njihovih tvornica za uklanjanje CO2 iz atmosfere ne treba promatrati kao alternativu smanjenju emisija. Naime, prema njihovim navodima, tvornica može biti zgodan način za iskorištavanje viškova CO2 koje smo kreirali u atmosferi, no isto se tako raduju trenutku kada neće biti potrebne inovacije poput njihove za poboljšanje stanja okoliša i suočavanje sa klimatskim promjenama.

You may also like