Citigroup pristao platiti nagodbu zbog manipulacije kamatama

Američki bankovni div Citigroup pristao je platiti 425 milijuna dolara u sklopu nagodbe vezano za tužbe protiv banke zbog manipuliranja referentnim kamatnim stopama.

Američka regulatorna agencija CFTC optužila je Citigroup za pokušaje manipuliranja referentnim kamatnim stopama tako što su određeni trgovci koristili lažne podatke kako bi ostvarili korist na vlastitim trgovinskim pozicijama. Riječ je o raznim aktivnostima koje su se dogodile između 2007. i 2012. godine.

U sklopu Citigroupove nagodbe, CFTC je objavio da je odrezao više od pet milijardi dolara kazne u 17 postupaka vođenih protiv banaka i brokera radi manipulacija referentnim kamatnim stopama i valutnim tečajevima. Najnovija nagodba samo je posljednja u nizu međunarodnih istraga koje su pokrenute u globalnim bankama.

Banke koriste Libor, londonsku međubankovnu ponudbenu kamatnu stopu, te Tibor, odgovarajuću kamatnu stopu za tokijsko tržište, za potrebe utvrđivanja cijene pozajmica koje međusobno ugovaraju. Libor se često koristi za određivanje kamate u slučaju kreditnih kartica i hipotekarnih kredita, pojašnjava Reuters.

CFTC je britanskom Barclaysu u svibnju 2015. godine odrezao kaznu od 115 milijuna dolara u sklopu nagodbe u postupku pokrenutom zbog manipulacije stopom ISDAFIX, referentnom kamatnom stopom za tržišta financijskih izvedenica.

Nedavno je sedam velikih globalnih banaka – Bank of America, Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group, Deutsche Bank, JPMorgan Chase i Royal Bank of Scotland Group – pristalo platiti 324 milijuna dolara u sklopu nagodbe vezano za privatnu tužbu u SAD-u u kojoj ih se optužuje za manipulaciju referentnom kamatnom stopom koja se koristi na 553.000 milijardi dolara vrijednom tržištu financijskih izvedenica.

You may also like