Cirkularna ekonomija će proizvesti tisuće zelenih radnih mjesta

Cirkularna ekonomija trenutno je jedna od najvažnijih tema Europske komisije, a Ministarstvo je projektima koji primjenjuju cirkularnu ekonomiju u četiri godine stvorilo gotovo 11.000 zelenih radnih mjesta, istaknuo je u srijedu zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokaza. Dokoza je na otvaranju 10. Međunarodne konferencije “Cirkularna ekonomija i industrija polimera” u HGK rekao da se, uz stvaranje radnih mjesta, tim projektima čuva okoliš i integriraju procesi smanjenja emisija ugljičnog dioksida, kroz programe energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih objekata.

Dodao je da je samo u prošloj godini bilo 12.500 obiteljskih kuća koje su ušle u projekt energetske obnove. Pojasnio je da su to projekti koji su praktički samoodrživi, jer uz poticaj koji daje država građani na uštedama koje ostvaruju na toplinskoj energiji vraćaju sam projekt. Kao primjer je naveo energetski obnovljenu zgradu u zagrebačkom Botincu, u kojoj su stanarima već nakon prve godine računi bili niži.

“Također smo ponosni na projekte koje provodimo u sektoru otpada. Završavamo dva centra za gospodarenje otpadom s kompletnim, integriranim sustavom u dvije županije, te imamo pet pripremljenih projekata za pet županijskih centara, čak i jedan za četiri županije – Piškornica”, istaknuo je Dokoza. Dodao je da će kroz te projekte integrirati gospodarstvo, cirkularnu ekonomiju kroz sustav reciklaže, unaprijediti sustav gospodarenja otpadom i za cijeli taj projekt povući sredstva iz fondova EU.

Istaknuo je da cirkularna ekonomija nema alternativu. “Cirkularna ekonomija omogućuje da otpad jedne industrije postaje sirovina druge, da se energijom i sirovinama upravlja učinkovito i snažno podupire obnovljive izvore energije”, istaknuo je. “Od primjene načela cirkularne ekonomije korist ima i tržište rada i cijeli sektor koji se bavi klimatskim promjenama i brine kako ublažiti posljedice i spriječiti daljnje klimatske promjene”, kazao je Dokoza.

You may also like