Cipras uskoro o smjeni ministra za migracije

Grčka vlada nije zatražila ostavku ministra za migracije zbog njegove sporne izjave u kojoj koristi naziv Makedonija, a odluka će biti donesena nakon povratka premijera sa summita EU-a u petak, rekao je glasnogovornik grčke vlade.

Grčki ministar obrane Panos Kammenos zatražio je u srijedu da ministar Janis Muzalas podnese ostavku jer je u televizijskom intervjuu u utorak kasno navečer upotrijebio riječ Makedonija umjesto punog naziva te države, Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

Muzalas se brzo ispričao zbog tog propusta, a podržali su ga drugi članovi vlade, ocijenivši da je spor opasno skretanje pozornosti s njegovih nastojanja da riješi najgoru migrantsku krizu u Europi od Drugog svjetskog rata.

U Grčku je od početka 2015. do danas stiglo više od milijun izbjeglica, pokazali su posljednji podaci UNHCR-a. UNHCR je precizirao da je 856.723 izbjeglica stiglo do Grčke 2015., većinom morem iz Turske. Od početka 2016. do Grčke je stiglo 143.634 osoba, uglavnom težeći putu prema zapadnoj Europi. Većina izbjeglica pobjegla je iz Sirije, Iraka i Afganistana.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u srijedu da će sporazum između EU-a i Turske biti ključan za rješavanje migrantske krize u Europi, ali je jasno dala do znanja da Unija neće žrtvovati demokratska načela da bi pridobila Ankaru. Govoreći uoči summita na kojem bi se trebao postići dogovor o zaustavljanju migrantskog vala prema Europi u zamjenu za ustupke Turskoj, Merkel je rekla da preostaje riješiti pitanje liberalizacije viznog režima za Turke i zabrinutost Cipra, prije nego što EU pristupi ubrzanju pristupnih pregovora s Ankarom.

Merkel je pod velikim pritiskom domaće javnosti da riješi migrantsku krizu, nakon što je više od milijun tražitelja azila ušlo u Njemačku prošle godine. Birači su njezine konzervativce kaznili ovoga vikenda na regionalnim izborima na kojima je veliki uspjeh ostvarila protuimigrantska stranka AfD. Merkel je u obraćanju parlamentu ustrajala da će dogovor s Turskom pomoći. “Sutra i prekosutra na kocki je slijedeće, možemo li postići sporazum koji nam, po prvi puta, daje šansu za održivo, europsko rješenje izbjegličkog pitanja”, rekla je.

Kancelarka je upozorila da se nitko ne bi trebao zavaravati usporavanjem priljeva migranata u Njemačku zbog zatvaranja granice u Austriji i ostalim zemljama na tzv. balkanskoj ruti. “Trenutno olakšanje u Njemačkoj i ostalim zemljama je jedna stvar. Situacija u Grčkoj je druga i svi bi trebali biti zabrinuti jer ona nije bez posljedica za sve nas u Europi”, istaknula je Merkel.

Zatvaranje granica dovelo je u Grčkoj do gomilanja desetaka tisuća migranata koji su ušli iz Turske, što je prema grčkim vlastima neodrživa situacija. Merkel se trudila ublažiti zabrinutost nekih u Njemačkoj i među europskim partnerima da je spremna ići predaleko kako bi se postigao dogovor s Ankarom. Turska želi otvaranje novih poglavlja u pregovorima s Unijom koji već godinama stoje na mjestu. Cipar je najavio da će to blokirati, ako Ankara ne ispuni već preuzete obveze i ne prizna Cipar. “Ako otvorimo nova poglavlja u sklopu šire suradnje, jasno je da će se pristupni pregovori između EU-a i Turske odvijati na način koji nema definiran kraj. A to znači da tursko članstvo u EU-u doista nije na dnevnom redu”, istaknula je Merkel.

Vraćanje izbjeglica iz Grčke u Tursku bit će u skladu s međunarodnim i europskim pravom i svaka će osoba biti tretirana zasebno te neće biti kolektivnog vraćanja izbjeglica, izjavio je u srijedu potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans. “Svi će imati mogućnost podnijeti zahtjev za azil i pravo na žalbu. Nećemo okrenuti leđa izbjeglicama koji će imati pravo na međunarodnu zaštitu, bilo u Europskoj uniji, bilo u Turskoj”, rekao je Timmermans na konferenciji za novinare, uoči summita čelnika EU-a koji se u četvrtak i petak održava u Bruxellesu i na kojem bi se trebao finalizirati dogovor s Turskom.

Timmermans je rekao da će Grčka i Turska morati promijeniti svoje zakone kako bi se uskladile s međunarodnim pravilima za zaštitu i postupanje prema azilantima. EU i Turska su početkom prošlog tjedna načelno dogovorili da će Turska primiti sve migrante koji su s njezina teritorija došli na grčke otoke kao i one koje koji budu uhvaćeni u turskim teritorijalnim vodama.

Pri tome bi vrijedilo pravilo “jedan za jedan”, za svakog Sirijca kojeg Grčka vrati u Tursku, preselili bi jednog iz Turske izravno u neku od zemalja EU-a u okviru već usvojnih programa za raspodjelu i premještanje izbjeglica. Cilj dogovora je razbiti krijumčarsku mrežu, koja prebacuje ljude iz Turske u Grčku. “Želimo poručiti Sirijcima – držite se dalje od krijumčara i imat ćete legalni način dolaska u Europsku uniju”, rekao je Timmermans.

Timmermans je rekao da je to pravilo “privremeno i izvanredno” jer bi se, nakon što se zaustave ilegalni prelasci preko Egejskog mora, mogao početi provoditi dobrovoljni program za preseljenje izbjeglica iz Turske u EU. Timmermans je pozvao zemlje članice da ubrzaju provedbu programa premještanja izbjeglica iz Grčke i Italije te preseljenja iz trećih zemalja.

Komisija je u srijedu objavila prvo izvješće o provedbi dvaju programa – o premještanju 160.000 izbjeglice iz Grčke i Italije u druge članice i preseljenju 22.504 iz trećih zemalja u EU. Do sada je iz Grčke i Italije premješteno u druge članice samo 937 izbjeglica od 160.000 predviđenih, dok je od predviđenih 22.504 izbjeglica za presljenje iz trećih država u EU dosada preseljeno njih 4555. Dogovor s Turskom za Europsku uniju nije jednostavan. Već pljušte optužbe da EU popušta Turskoj, koja se služi ucjenama da bi dobila što više znajući da bez nje nema rješenja migrantske krize.

Timmermans je rekao da EU neće popuštati Turskoj. Kada je riječ o viznoj liberalizaciji, koja je obećana Turskoj, Timmermans je rekao da će se ubrzati postupci, ali da će Turska svejedno morati ispuniti sve uvjete. Što se tiče nastavka pristupnih pregovora, Komisija priprema dokumente za otvaranje pet pregovaračkih poglavlja pregovora, ali to ne znači da će ona biti i otvorena. Timmermans je rekao da tu nema automatizma i da će Komisija inzistirati na tome da Turska mora ispuniti sva mjerila za otvaranje poglavlja prije nego što ona doista budu otvorena.

You may also like