Ciprani odlučili ubrzati pregovore

Ciparski čelnici su odlučili “ubrzati pregovore” kako bi se dogovorili o ujedinjenju otoka do kraja 2016., rekao je u nedjelju UN-ov glavni tajnik Ban Ki-moon.

Ban je dao izjavu novinarima pošto se u New Yorku sastao s čelnikom ciparskih Turaka Mustafom Akincijem i s predsjednikom Republike Cipra Nicosom Anastasiadesom (ciparski Grk) kako bi razgovarali o stanju pregovora. “Rekli su mi da kane dodatno ubrzati pregovore čim se vrate na Cipar”, rekao je, podsjetivši kako je “njihova želja da pronađu cjelovito rješenje u 2016.”

Dvojica čelnika su, dodao je Ban, zatražila od njega da se “osobno više zauzme u procesu” pregovaranja. “Spreman sam”, rekao je, “pomoći im u svemu što bi im moglo koristiti, pa i u podizanju tog pitanja na međunarodnu razinu”.

Nije kazao jesu li se dvije strane dogovorile o vremenskom planu ubrzanih pregovora ili o “smjernicama”, kao što je u subotu predložio Akinci. Dvojica čelnika su se fotografirala u društvu s Banom, ali nisu davala izjave. “Od sutrašnjeg (nedjeljnog) sastanka očekujemo da naznači smjernice koje će nam pokazati put prema toliko očekivanom konačnom rješenju” sukoba, rekao je Akinci novinarima u subotu u New Yorku.

Akinci i Anastasiades pregovaraju od svibnja 2015. pod pokroviteljstvom UN-a kako bi ujedinili taj otok na istoku Sredozemnog mora koji je podijeljen već 40 godina. Strane se još ne mogu dogovoriti o teritorijalnim pitanjima, pravu vlasništva i sigurnosti. Pregovori se smatraju zadnjom prilikom za rješenje ciparskog pitanja.

Republika Cipar, članica Europske unije, ima vlast samo nad dvije trećine otoka, na jugu, gdje živi zajednica ciparskih Grka. Zajednica ciparskih Turaka živi u samoproglašenoj Turskoj Republici Sjeverni Cipar koju priznaje samo Ankara.

You may also like

0 comments