Ciparski pregovori završili bez sporazuma

Diplomatski maraton nastavlja se oko otoka Cipra, podijeljena već 42 godine, pošto su ciparski čelnici, grčki i turski, završili ciklus pregovora u Švicarskoj a da nisu postigli sporazum oko teritorijalnih pitanja niti odredili datum novog susreta, objavio je u utorak UN.

Ciparski predsjednik, Grk Nicos Anastasiades i čelnik ciparskih Turaka Mustafa Akinci, koji pregovaraju od svibnja 2015., okupili su se u nedjelju u hotelu u Mont Pelerinu, uz Ženevsko jezero, ondje gdje su već pet dana, od 7. do 11. studenoga, raspravljali pod pokroviteljstvom izaslanika UN-a za Cipar Espenom Barthom Eideom. “Usprkos njihovim najboljim naporima, nisu bili u stanju ostvariti potrebne preinake kriterija teritorijalnog podešavanja koje bi otvorile put posljednjoj fazi pregovora”, kazao je glasnogovornik UN-a na Cipru Aleem Siddique u vrlo kratkom priopćenju.

“Obje strane odlučile su se vratiti na Cipar i razmisliti o putu kojim će nastaviti”, dodao je on. Izaslanstva ciparskih Grka i Turaka u ponedjeljak su na pregovorima u Švicarskoj razgovarali o teritorijalnim pitanjima, posljednjoj skupini teškoća koje moraju riješiti kako bi iz podijeljenog otoka stvorili saveznu državu. Anastasiades i Akinci su trebali odlučiti hoće li ciparskim Grcima biti vraćena područja koja su turske postrojbe okupirale prije više od 40 godina.

Ciparski Grci tražili su da buduće unutarnje granice budu jasno definirane na kartama, a ciparski Turci dosad su ponudili tek popis načela kojima se treba voditi pri iscrtavanju granica, navode izvori bliski pregovorima. Ankara i turski dio Cipra žele da Turska ostane kao zaštitna snaga u obliku turskih vojnika stacioniranih na otoku, a ciparski Grci i Atena takvu ideju odbacuju.

Cipar je strateški važan otok u Mediteranu na granici Europe i Bliskog istoka. Otok je podijeljen od 1974. kada je Grčka izvela državni udar, a turska vojska uzvratila invazijom. Članica Europske unije je samo zajednica ciparskih Grka, dok sjeverni, turski dio otoka, priznaje samo vlada Turske.

You may also like