Čikotić: Država u energetici mora smanjiti svoje apetite

U jučerašnjoj emisiji EnergyPress na N1 televiziji gostovao je bivši državni tajnik za energetiku, ugledni član Mosta i splitski vijećnik Ante Čikotić.
Govorio je o cijeni goriva i udjelu države u cijeni naftnih derivata. Založio se za rješenje prema kojem bi država smanjila svoje apetite u cijeni goriva kako bi olakšala građanima i gospodarstvu dostupnost ključnim energentima. To bi privuklo investicije i olakšalo gospodarsku klimu u Hrvatskoj, naglasio je Čikotić.

Pohvalio je EBRD-ovu najavu investicije u južnu plinsku interkonekciju prema Bosni i Hercegovini, rekavši kako je žurno potrebno usmjeriti dvostruke interkonekcije prema svim zemljama u okruženju, jer smo u ovom trenutku zemlja u koju ulazi plin, ali ne izlazi niti jedna molekula.

U tom se smislu založio za spajanje Hrvatske na Jadransko jonski plinovod, rekavši kako će to pomoći plinskom sustavu priobalne Hrvatske. No, upozorio je kako plin u priobalnoj Hrvatskoj može biti održiv samo uz velike potrošače, poput industrije i promete (cestovnog i morskog), a nikako u svrhu toplinarstva.

Čikotić je komentirao i izradu nove energetske strategije, koja bi trebala biti okrenuta na energetski miks, diverzifikaciju energetskih tijekova i širu mogućnost korištenja obnovljivih izvora energije u smislu niskougljičnih direktiva Europske energetske unije. U tom je smislu pohvalio rasprave u plutajućem LNG terminalu na otoku Krku, održane na forumu Poslovnog dnevnika i konferencije Centra za obnovu kulture. Smatra kako će nam izgradnja LNG terminala dati sigurnost dobave plina, ali i učiniti nas čvorištem za uvoz plina u regiji srednje Europe.

Most je u saborsku proceduru uputio zakon o samoopskrbi energijom. Zamoljen da komentira zakona, Ante Čikotić je rekao kako je taj zakon usmjeren prema osobnim slobodama građana i zatomljavanju energetskog siromaštva. Naime, rekao je Čikotić, država već troši određenu sumu novca na energetske vaučere i drva za ogrjev, za siromašne građane, umjesto da tu sumu novca potroši kako bi građani bili u mogućnosti samoopskrbiti se energijom.

Komentirao je i aferu razdjelnici, rekavši kako je rasprava usmjerena u potpuno krivom smjeru. Toplinarstvo treba zauzdati i riješiti ga, od proizvodnje do grijanja u stanovima, sustavno i sveobuhvatno.

Pogledajte video

You may also like

0 comments