Cijene sirovina potaknule svjetske burze

 Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks porastao treći dan zaredom, što se zahvaljuje snažnom rastu cijena nafte i dobrim poslovnim rezultatima kompanija, no Dow Jones indeks blago je pao.
Dow Jones oslabio je 38 bodova ili 0,16 posto, na 24.748 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,08 posto, na 2.708 bodova, a Nasdaq indeks 0,19 posto, na 7.295 bodova.

Rastu S&P 500 indeksa treći dan zaredom ponajviše je pridonio skok cijena dionica u energetskom sektoru za 1,6 posto, zahvaljujući rastu cijena nafte za 2,9 posto, nakon što su podaci pokazali da su zalihe ‘crnog zlata’ u SAD-u prošloga tjedna pale, a Saudijska Arabija poručila da želi više cijene nafte.

Podršku tržištu pružili su i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine kompanija. No, bilo je i podbačaja.

Tako su, primjerice, ulagače razočarali rezultati IBM-a, pa je cijena dionice tog tehnološkog diva potonula 7,5 posto.

„Puno je danas bilo vijesti koje su usmjeravale tržište u različitim smjerovima. Najznačajnija je bila ona o rastu cijena nafte, što je potaknulo energetski sektor. Veliki utjecaj imale su i vijesti o zaradama te prinosima”, kaže David Joy, strateg u tvrtki Ameriprise.

Dosad je većina kompanija izvijestila o boljim rezultatima nego što se očekivalo, pa sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle za 19,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tjedan dana očekivali rast od 18,4 posto.

Ostvare li se procjene, bio bi to najveći skok zarada u posljednjih sedam godina, podržan snažnim rastom globalnog gospodarstva i poreznim promjenama u SAD-u na početku godine. I dok su rezultati kompanija podržali tržište, pad prinosa na obveznice izazvao je pad cijena dionica u financijskom sektoru.

Ulagače je na oprez navelo i izvješće američke središnje banke prema kojemu snažan rast kreditiranja kompanija, rast potrošnje stanovništva i poboljšanja na tržištu rada ukazuju na nastavak rasta gospodarstva, ali rizik, poručuje Fed, predstavlja mogućnost trgovinskog rata.

Posljednjih dana trgovinske napetosti između SAD-a i Kine pale su u drugi plan jer su ulagači fokusirani na poslovne rezultate kompanija i jer se nadaju pozitivnom ishodu pregovora između Washingtona i Pekinga.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, ponajviše u energetskom i rudarskom sektoru, jer je snažan rast cijena nafte izazvao i poskupljenje drugih sirovina, dok je tečaj dolara stabilan. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,8 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Singapuru, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,3 i 1,2 posto. Najviše su jutros, u prosjeku 2 posto, skočile cijene dionica u energetskom sektoru, jer je nastavljen rast cijena nafte.

Nakon što je jučer skočila 2,7 posto, jutros je cijena barela na londonskom tržištu ojačala daljnjih 30-ak centi, na 73,75 dolara, najvišu razinu od kraja 2014. godine. Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio daljnjih 26 centi, na 68,75 dolara.

Uspon cijena ‘crnog zlata’ potaknuli su jučer podaci koji su pokazali da su zalihe ‘crnog zlata’ u SAD-u prošloga tjedna pale.

Uz to, Saudijska Arabija je poručila da želi više cijene nafte, čime je poslala poruku da želi da se dogovor OPEC-a i partnera o smanjenoj proizvodnji nastavi i ubuduće.

Od siječnja 2017. OPEC i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjili su proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno kako bi sveli zalihe na petogodišnji prosjek i time poduprli cijene, a produljenje tog dogovora i na iduću godinu dodatno bi podržalo cijene.

„Saudijska Arabija i njezini partneri u OPEC-u trebaju više cijene nafte kako bi ojačali svoje fiskalne pozicije, tim više što su Saudijci pokrenuli radikalan, ali i skupi program reformi”, objašnjava Greg McKenna, strateg u tvrtki AxiTrader.

Skok cijena nafte i strahovanja da bi nove sankcije Washingtona Rusiji mogle poremetiti ponudu drugih sirovina izazvali su rast cijena tih sirovina.

Tako je jutros cijena aluminija dosegnula najvišu razinu od 2011. godine, a to je potaknulo snažan rast cijena dionica u rudarskom sektoru, koji je najveći dobitnik iza energetskog.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača u dobre kvartalne poslovne rezultate kompanija. A na valutnim je tržištima dolar blago ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 89,64 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 89,54 boda.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 107,25 na 107,40 jena. U odnosu na europsku valutu, dolar je pak, blago oslabio, pa se tečaj eura kreće oko 1,2385 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,2370 dolara.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,26 posto, na 7.317 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,04 posto, na 12.590 bodova, a pariški CAC 0,50 posto, na 5.380 bodova.

You may also like