Cijene sirove nafte na 61 dolar uslijed poruka iz Irana

Cijene sirove nafte potonule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema razini od 61 dolar nakon što je Iran poručio da bi sporazum o nuklearnom programu mogao biti postignut već ovog tjedna ako zapadn ukine sankcije, što bi moglo rezultirati znatnim povećanjem iranskog izvoza nafte. Na londonskom je tržištu cijena barela potonula 1,28 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 61,30 dolara.

Prošli je tjedan zaključila u plusu 2,53 dolara. U Sjedinjenim Državama barelom se u ponedjeljak trgovalo po 95 centi nižoj cijeni, od 48,81 dolara. U petak je zaključila trgovanje u plusu 1,59 dolara. Na kraju prošlog tjedna cijene su poduprli poboljšana prognoza potražnje i poremećaji u opskrbi da bi se u ponedjeljak našle pod pritiskom jačeg dolara i moguće obnove libijskog izvoza. Vrijednost dolara prema košarici valuta poskočila je na najvišu razinu u 11 godina nakon što je kineski juan oslabio pod pritiskom smanjenja ključnih kamatnih stopa u Kini, povukavši za sobom i valute ostalih azijskih gospodarstava u razvoju. Jači dolar koči potražnju imatelja ostalih valuta za naftom jer slabi njihovu kupovnu moć.

Dodatni su uteg bile naznake o oporavku izvoza iz pojedinih članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC). U fokusu je nakon podneva bila poruka Irana da bi sporazum o spornom nuklearnom programu mogao biti postignut već ovog tjedna ako Zapad ukine sankcije. “Ako postoji politička volja da se uvaži da sporazum i sankcije ne idu jedno s drugim, ovaj puta bismo mogli postići sporazum”, kazao je u Ženevi iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavan Zarif. Iranski je izvoz već godinama ograničen sankcijama koje su uveli SAD i europske zemlje kako bi potaknuli Teheran da ugasi sporni nuklearni program, za koji na Zapadu tvrde da bi se mogao koristiti u vojne svrhe. U Iranu tvrde da se on koristi u civilne svrhe.

Analitičari procjenjuju da bi u slučaju ukidanja sankcija Iran mogao u kratkom roku povećati izvoz nafte, u konačnici i za milijun barela dnevno. U veljači su prema procjenama analitičara proizvodili oko 2,8 milijuna barela dnevno. Ta se vijest nadovezala na procjene o povećanju opskrbe iz drugih članica OPEC-a. “Libijska proizvodnja i irački izvoz rastu”, procjenjuje Tamas Varga iz londonskog PVM Oil Associatesa, prognoziravši daljnji pad cijena nafte. Tržište je načelno još uvijek prekomjerno opskrbljeno, sažima Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka, koji oporavak cijena u posljednje vrijeme pripisuje špekulativnim kupovinama.

Na američkom tržištu potražnju za sirovom naftom dodatno nagriza štrajk u rafinerijama dok proizvodnja i dalje raste. Tako je izvješće o bušotinama pokazalo da je u prošlom tjednu njihov broj zabilježio najskromniji pad u ovoj godini. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 56,83 dolara, što znači da je bila 76 dolara viša nego prethodnog trgovinskog dana.

You may also like