Home TribinaAnalize Cijene plutajućih terminala višestruko povećane

Cijene plutajućih terminala višestruko povećane

by Energypress.net

Analiza Bloomberg Adrie

Sve teža energetska kriza u Europi dovodi do nestašica plutajućih terminala ukapljenoga prirodnog plina (LNG), pa je cijena iznajmljivanja specijalnih tankera dvostruko veća, piše Bloomberg Adria.

Potražnja za uvozom LNG-a bit će sve veća nakon što je istjecanje plina iz ključnog plinovoda Sjeverni tok srušilo bilo kakvu mogućnost ponovne ruske opskrbe plinom. Države se sve češće okreću plutajućim jedinicama za skladištenje i replinifikaciju (FSRU) pokretnim terminalima koji ohlađeno gorivo prevoze do kopna.

Globalno gledajući, postoji 48 operativnih FSRU-ova i svi osim njih šest već je iznajmljeno, izjavio je Kaushal Ramesh, viši analitičar u konzultantskoj kompaniji Rystad Energy. Imajući u vidu kako je ponuda ovih brodova jako mala, cijena iznajmljivanja u Njemačkoj dvostruko je veća u odnosu na prošlu godinu i iznosi 200 tisuća eura dnevno.

Situacija se razlikuje u odnosu na prethodnu godinu, kada su vlasnici FSRU-ova bili zadovoljni kad bi dobili bilo koju ponudu, izjavio je Ramesh.

Malo je naznaka da će se situacija promijeniti. Brodogradilišta rade punom parom, a sama konverzija broda traje najmanje tri godine, izjavio je Ramesh. Izgradnja novog FSRU-a može trajati još i više.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, enormne cijene energije vlade prisiljavaju na ubrzanu upotrebu FSRU-ova, čije je montiranje brže i mnogo jeftinije od kopnenih postrojenja za replinifikaciju. Mnoge zemlje, od Nemačke do Italije i Finske, osigurale su plutajuće terminale, dok je Nizozemska LNG počela uvoziti prošli mjesec dvama novim FSRU-ovima.

Teksaška će kompanija Excelerate Energy u narednih 16 mjeseci u Europu poslati tri FSRU-a. Brodovi imaju kombinirani kapacitet za uvoz 15 milijardi kubnih metara plina ili otprilike 10 posto iz cjevovoda i uvoza LNG-a iz Rusije 2021. godine, priopćeno je.

Potražnja za terminalima je u Europi toliko velika da bi cijena FSRU-a mogla postati preskupa za zemlje u razvoju koje bi ih željele koristiti, donosi Bloomberg Adria.

Related Posts