Cijene plina za kućanstva neće rasti

Iz Prvog plinarskog društva poručuju
Cijena prirodnog plina na europskim tržištima se prepolovila u odnosu na isti period prošle godine, ali to neće značiti i upola manje račune za grijanje hrvatskih građana. Ipak novi trend na burzama ovog energenta uklonio je bojazan od poskupljenja režija koje su se najavljivale.

Generalno cijene plina u ovoj godini niže su u odnosu na 2018. Cijene plina za kućanstva od 1. travnja 2020. sigurno neće rasti – poručuju iz Prvog plinarskog društva, najvećeg opskrbljivača plina u Hrvatskoj.

Naime, raspolažući stvarnim podacima za osam mjeseci ove godine, a koji ulaze u izračun referentne cijene plina za iduću sezonu te trenutnim cijenama dugoročnih proizvoda nabavna cijena plina za kućanstva od 1. travnja 2020. niža je od trenutačne za 2,18 posto i kako je veći dio cijena za izračun već sada poznat, a imajući u vidu trenutna kretanja cijena plina u EU, pojašnjavaju u PPD-u, ne trebamo se bojati poskupljena prirodnog plina za hrvatska kućanstva iduće ogrjevne sezone. Za tekuću godinu, odnosno zimu pred nama cijena je već definirana i neće se mijenjati.

Tako ćemo kilovat sat plina u Zagrebu plaćati oko 32 lipe, drugim riječima oko 10 posto više nego u prošloj ogrjevnog sezoni. Podsjetimo, prošle je godine zbog cijena plina koje su dosezale i 26 eura po megavatsatu plin je kućanstvima trebao poskupjeti oko 19 posto no intervencijama u troškove transporta i marže plinara postignuto je ograničenja rasta cijene na maksimalno deset posto. Plinari bez ekstra profita Drastičan pad cijena energenta na burzama neće značiti i osjetno niže cijene grijanja to ne znači da će plinari ostvariti ekstra profite već je konačna cijena posljedica ritma nabave i tržišta na koje je Hrvatska oslonjena.

 Cijene povrća, plina, stanovanja i kruha digle srpanjsku inflaciju na 1,1 posto Referentno tržište za Hrvatsku je austrijska burza plina koja u ovom trenutku drži cijenu od 10,5 eura po megavatsatu, što je za oko 25 posto viša cijena nego na nizozemskoj burzi. Važno je istaknuti da je riječ o cijenama plina za isporuku u kratkom roku. Kada se nabavlja plin za opskrbu kućanstava kupuje se na tržištu s dužim rokom isporuke, a tamo su cijene plina za petinu više.

Na pad cijena na tom tržištu utjecao je povećani dotok plina iz Slovačke na interkonekciji Baumgarten te očekivanje porasta uvoza iz Njemačke, a kako ističu u PPD-u cijena za isporuku u prvom kvartalu 2020. je viša čak za 73 posto. To znači da plin za ogrjevnu sezonu 2020. i 2021. godine u ovom trenutku s niskim cijenama košta iznad 18 eura po megavatsatu, što je osjetno manje nego lani, ali nije podloga za upola niže režije.

Konačna cijena plina za kućanstva uvećana je i za troškove transporta plina bilo preko rute Austrija-Mađarska-Hrvatska ili preko rute Austrija-Slovenija Hrvatska. Skuplji “zimski profil” Hrvatsko tržište ima takozvani “zimski profil”, koji je po definiciji kretanja cijena na tržištu skuplji, istaknuli su u PPD-u.

Na cijene plina za dugoročnije proizvode, a koje su referentne opskrbljivačima za nabavne ugovore, utjecaj imaju i kretanja cijena nafte, ugljena i emisije ugljikova dioksida, odnos tečaja dolara i eura, godišnje doba za koje je potrebna isporuka te naravno geopolitičke okolnosti.

Ipak pad cijena dobra je vijest za potrošače, a u ovom je trenutku prvenstveno posljedica činjenice da je ponuda nadmašila potražnju, a kako su najveći proizvođači najavili u svijetu plina neće doći do dogovora o smanjenju proizvodnje plina kako bi se na umjetan način stvorio pritisak na rast cijena.

You may also like