Home Energetika Cijene nate u drugom planu, u fokusu FED

Cijene nate u drugom planu, u fokusu FED

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Na svjetskim tržištima[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks blago porastao, nakon što je američka središnja banka smanjila kamatne stope, kao što se i očekivalo, i poručila da će njezini daljnji potezi ovisiti o budućim gospodarskim pokazateljima.[/vc_column][/vc_row]

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda smanjili su jučer ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,75 do 2 posto. To smanjenje kamata, drugo od početka godine, očekivalo se na tržištu, no Fedovo priopćenje razočaralo je one ulagače koji su očekivali nedvojbene signale da će središnja banka nastaviti smanjivati kamatne stope. Procjene čelnika Feda pokazale su, naime, da očekuju da će kamate ostati u ovom rasponu tijekom cijele 2020. godine.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je, pak, na konferenciji za novinare da su izgledi za američko gospodarstvo povoljni, a da smanjenje kamata predstavlja osiguranje od rizika koji prijete zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva i trgovinskih tenzija. Kazao je da bi Fed mogao dodatno smanjiti kamate, ako gospodarstvo dodatno oslabi, ali da smatra da ovo smanjenje predstavlja samo umjerenu prilagodbu kamata, s obzirom da je tržište rada snažno, a da će se inflacija vjerojatno vratiti Fedovoj ciljanoj razini od 2 posto.

Daljnji potezi Feda „ovisit će o gospodarskim pokazateljima. Nemamo neki zadani smjer, odluke ćemo donositi iz sjednice u sjednicu”, kazao je Powell, dodavši da će Fed prestati smanjivati kamate kada procjeni da je učinio dovoljno.

Očekivanja u vezi smanjenja kamatnih stopa podržavaju najveću svjetsku burzu, pa je od početka godine S&P 500 indeks porastao gotovo 20 posto i trenutno je udaljen od rekordne razine, dosegnute krajem srpnja, oko 1 posto.b  ako je u fokusu ulagača jučer bio Fed, napetosti na Bliskom istoku, nakon napada dronovima na saudijska naftna postrojenja, i kretanje cijena nafte bili su u drugom planu.

Tim više što su cijene nafte posljednjih dana pale nakon snažnog rasta u ponedjeljak, pa se čini da se situacija na tržištu ‘crnog zlata’ smiruje.

Jutros je, doduše, cijena barela nafte na američkom tržištu porasla 0,24 posto, na 58,25 dolara, no i dalje je znatno udaljena od 68,38 dolara, koliko je dosegnula u ponedjeljak.

Related Posts